Експерт обясни колко степени на заплаха и на готовност има при терористичната опасност в България

0
1227

Когато се казва въоръжените сили и армията, звучи стряскащо, но всъщност става дума за правомощия, които служителите получават в рамките на една антитерористична ситуация. Освен това както е записано в закона, военнослужещите ще преминат през съответното обучение. Това заяви в ефира на БНТ Георги Кръстев – секретар на „Съвета по сигурността” във връзка с вчерашната среща на министър Ненчев и премиера Борисов относно мерките при евентуална терористична заплаха.„В България има доста контролни органи, които следят за използването на СРС-та. Разбира се, по никакъв начин не може да изключим вероятността за злоупотреба. Наказанието е твърде голямо и тежко и никой обаче не трябва да си мисли, че нещата ще отминат. Аз бих помолил и призовал, когато се гледа за тези правомощия да не се гледа като водещо това, че може да се злоупотреби”, смята експертът.

„Според закона действията на армията, в случаите, в които този закон влиза в изпълнение, ще координира вътрешният министър и Националния щаб. Когато е необходимо ще се включва повече от една институция, предвидени са обучения и тренировки“ заяви Кръстев.

„Обявени са три степени на заплаха и четири на готовност. Отново се използват цветове и това е нормално, защото те са най-разпознаваеми за обществото“, разясни той./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук