четвъртък, април 18, 2024
Google search engine
дом Темата Експерт посочи грубата грешка на властта за скока на цените

Експерт посочи грубата грешка на властта за скока на цените

0
144

Няма диалог, което води до липса на предвидимост, а бизнесът работи дългосрочно, заяви Щерьо Ножаров

„Около 30 години загубите на вода са около 60 % – това са и физически загуби и кражби“. Това заяви икономическият съветник на Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в ефира на Нова телевизия.

„Всяко едно увеличение на цената, трябва да съпътства намаляването на тези загуби. Защото иначе това увеличение не е оправдано“, допълни той.

 

„За цената на газа около 25 000 фирми ще бъдат засегнати. Последното увеличение е 14%, но дългосрочно ще е около 25%. Ще натовари сектори, които са важни за населението. Това увеличение е доста високо за бизнеса“, смята експертът.

По думите му най-големият проблем е липсата на предвидимост. „Увеличението за май бе определено с много голямо закъснение. Не е известно какви ще са цените за следващите месеци. Разчитаме и на газа от договорката на премиера със САЩ.

Проблемите с цените на енергията започнаха много преди месец февруари. Войната само усложни проблема, не го породи. Още миналото лято с цените на електроенергията започнаха проблемите заради либерализацията на пазара“, каза още той.

По думите му правителството може да реагира с диверсификация на доставките на газ.

„Правителството можеше да предвиди това. Частни фирми са резервирали, съответно държавните структури не са резервирали количества. Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори от Румъния и Гърция. В момента какво може да направи приема такива мерки, но със съществено закъснение.“, каза още той.

„За бизнеса по-големият проблем са цените на електроенергията, но допълнителен проблем е цената на газта. Очаква се поскъпване на всички съществени стоки. Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е един инструмент за хеджиране, за застраховка срещу изненадваща цена на ресурсите. Липсата на предвидимост е по-големият фактор за увеличаване на цените отколкото физическото нарастване“, изтъкна Ножаров.

„Какво иска бизнесът – мерките за подкрепа да продължат до когато е нужно. В момента фирмите включват един ресурс, за да се застраховат“, посочи той.

По думите му в протеста, който за заявили за 18 май, не се знае колко хора ще се присъединят, но само 5-те национално признати работодателски организации представляват 86% от БВП на България и някъде 77-78% от работещите изобщо.

„Засегнатите не битови потребители от цената на електроенергията са 633 хил. фирми са на този пазар енергийния. Протестът е подкрепен и от синдикатите. Работодателите не са доволни от интензитета на диалога с правителството“, коментира експертът.

„Премахването на ДДС за енергийните стоки не решава проблема. При акциза при цена 360 лв това около 2 лв би намалило цената, а за ДДС-то – различните фирми работят според конкуренцията“, изчисли той.

„Румънският пример е добрият пример. Там има подкрепа от държавата. Защо не и при нас, като имаме форсмажорни обстоятелства – първо пандемията, а след това и войната“, попита риторично той.

По думите му, това, което правителството може да направи, за да се отмени протеста, е интензивност на диалога. В последните дни нито една от тези експертни срещи не се реализира с активното участие на бизнеса. Няма диалог, което води до липса на предвидимост, а бизнесът работи дългосрочно“, заяви Ножаров.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук