Експерт: При дестабилизация на Турция мигрантите тръгват към България и Гърция

0
1571

Ако се стигне до дестабилизация на Турция, тогава е възможно бежанците да потеглят към България, Гърция и Балканите като цяло. Това предупреждение отправи днес хърватският политолог Деян Йович по повод опита за военен преврат в Турция, цитиран от БГНЕС. Според него именно поради тази причина „Европа е внимателна и подкрепя стабилността“.

Йович смята, че турският президент е използвал бежанците за да подобри отношенията с Европа. На територията на Турция има над 3 милиона бежанци, предимно от Сирия. Йович подчерта, че „Турция е важен член на НАТО и Северноатлантическия пакт очаква лоялност от Анкара спрямо Западните държави. Но, в същото време Турция иска да бъде водеща сила в своя регион“.

Хърватският експерт припомни, че стратегията на бившия турски премиер Ахмет Давутоглу е била „да премахне всички проблеми на страната с нейните съседи, но сега Турция има проблеми почти с всички съседи“. Йович е убеден, че „НАТО не желае да се стига до дестабилизация, на която и да е страна-членка на пакта, независимо от факта, че сред тях има и държави, където е имало и диктатури“. „Гърция бе управлявана от военна хунта от 1967 година до 1974 година и това не попречи на НАТО, но днес подобни неща са трудно приемливи и осъществими.

Няма индикации за бежанска вълна към България след събитията в Турция от снощи. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата между него и турския посланик Сюлейман Гьокче. „Знаете, че имаме 4 кораба турски в момента на обучението на НАТО с 350 военнослужещи. Ситуацията е спокойна, няма нещо, което да ни тревожи там. Вие всички гледате новини, гледате събитията на живо. Ужасно събитие. За първи път в Европа, защото и Истанбул е в Европа, аз виждам, че с танкове, с F-16 се стреля по държавни сгради, около 10 бомби са хвърлени в парламента, където е имало и опозиционни партии, не само управляващи, а депутати от всички партии“, отбеляза Борисов.

„Така че следим всеки един миг. Привел съм в готовност и ДАНС и НРС, министърът го пратих заедно със главния секретар на МВР и началника на щаба на границата, няма смисъл всички да са тука. Всяка минута получаваме информация по всички канали успокоителното е, че вече напражението спада и та“, съобщи още той.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук