Експлозии удариха инфраструктура в покрайнините на Киев

0
135

Снимка: БГНЕС

Полша възнамерява да прехвърли 100 основни бойни танка Т-72 на Украйна

Постъпи повече информация за експлозиите, чути в Киев тази сутрин. Според местния кмет инфраструктурата в района на Бровари, в покрайнините на Киев, е била повредена по време на ударите. Кметът Игор Сапожко не даде подробности дали има пострадали или нанесени значителни щети, предава БГНЕС.

В същото време преди няколко дни беше съобщено, че Полша възнамерява да прехвърли 100 основни бойни танка Т-72 на Украйна. Всъщност наскоро Полша подписа договор със Съединените щати за придобиване на 250 американски танка M1A2 Abrams, за да замени старите съветски Т-72 и полски PT-91. На 4 април 2022 г. Електронното издание www.armyrecognition.com съобщи, че администрацията на Байдън ще работи със съюзници, за да бъдат прехвърлени танкове съветско производство на украинската отбрана в източния регион на Донбас.

T-72M1 е модернизиран и експортен вариант на съветското производство T-72A, включващ малки промени, включително допълнителен слой от 16-милиметрова броня. Въоръжението на T-72M1 е подобно на T-72A, включващо 125-милиметрово гладкоцевно оръдие. То изстрелва три основни типа боеприпаси с разделно зареждане с максимален обсег на всеки един от тях съответно 2100 метра, 4000 метра и 9400 метра при непряка стрела.

Второто въоръжение включва две картечници съответно с 7,62 мм и 12,7 мм, втората е монтирана на командирската купола.

T-72M1R е полският вариант на T-72M1, което включва модернизация на двигателя W-46-6, който развива 780 конски сили и е оборудван с цифрова стартерна система. Инсталирани са и нови системи за захранване с буферни батерии, заедно с пасивна оптоелектроника за водача и командира. Модификациите включват и инсталиране на цифров домофон и външен комуникационен пакет.

Танкът BWP-1 е произведен по лиценз в Полша. Въоръжен е с едно гладкоцевно оръдие. Корпусът и купола на BWP-1 са изработени от изцяло заварена стомана, която осигурява на екипажа защита от стрелба от стрелково оръжие и осколки от артилерийски снаряди. Екипажът на превозното средство е от трима, включително водач, командир и стрелец. Бойното отделение е отзад с осемте пехотинци, седнали гръб до гръб, по четирима от всяка страна.

Петя Славова

dnes.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук