ЕК: Знаем, че има българи в РС Македония

0
94

Не само промяна на конституцията и вписването на българите в нея, но и спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, както и двата протокола са задължителен елемент от преговорната рамка за присъединяването на РС Македония към Европейския съюз.

Това заяви днес следобед в Европейския парламент еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи в отговор на питане на българския евродепутат Андрей Ковачев, предава БГНЕС.

Важно е РС Македония да разбере, че има ясни правила за присъединяването на една държава към Европейския съюз, които са включени в преговорната рамка, както и в заключенията на Съвета.

Критериите са много ясни: добросъседски отношения и изпълнение на всички условия -това е важно за процеса на присъединяване, подчерта еврокомисарят.

„Ние очакваме да видим какво ще се случи. Получихме информация за развитието на последните събития. Знаем, че има граждани на РС Македония, които се идентифицират като българи – имаме и контакти с някои от тях и те ни обясниха последните развития.”

Правителството в Скопие не само е наясно с това, но и действа, за да изкорени всякакво насилие и омразата срещу българите, заяви Вархеи.

„Очакваме мерки от страна на правителството. Вече са предприети такива – задържани са извършителите на съответното престъпление, надяваме се, че те ще бъдат изправени пред съда и следим нивото на изпълнение на поетия ангажимент от страна на правителството на РС Македония.”

Изпълнението на преговорната рамка е много важно, за да започне Междуправителствената конференция. Но за целта е необходимо не само да се внесат промени в конституцията на страната, а и с изпълнението на Договора от 2017 г., както и с двата протокола, които са много важни – Договора плюс двата протокола, които третират темите за учебниците, антибългарските паметници, образованието, говора на омраза и дискриминацията.

„Това е залегнало в преговорната рамка и комисията има задължението да извършва мониторинг. Това е част от общите политически критерии, залегнали в рамката. През есента ще излезем отново с подробен доклад по напредъка”, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук