Елитната гоцеделчевска ПМГ „Яне Сандански“ с най-много награди за образователни постижения

0
1668

Най-старото средно училище не само в Гоце Делчев и региона, но и в Пиринско – ПМГ „Яне Санданки“ взе най-много награди на тазгодишното издание на наградите „Златен гълъб“ за постижения в различни области на образованието в региона. Цели 4 приза взе елитното школо, което за поредна година оглави „кервана“ на образованието по долината на Места

И този път организаторите от  Обществения съвет по образование се бяха постарали дълбоко да проучат номинираните, а така също и да направят възможно най-тържествено получаването на призовете, които по традиция се връчват във втората седмица след края на учебната година в средните училища. За арена на събитието  на четвъртите награди отново бе избрано селo Лещен и неговата райска обстановка, а изненадите тази година бяха и сред водещите – бившият сътрудник в щаба на еврокомисаря Мария Габриел Мария Милева и един от главните герои в популярното преди време тв шоу „Имаш поща“ Пейо Филипов. В присъствието на приятели на събитието от различни области на живота те представиха на вниманието им победителите в различни категории.

Сред наградените очаквано застана и Ученикът на годината (от средно училище) Иван Попов – ПМГ „Яне Сандански“, който е ориентиран към природните и математическите науки показа и в тази година постоянство като за учебната 2018/2019г. Заслужи вниманието на журито с 1 място на областен кръг на Европейско кенгуру; 2 място на областен кръг на олимпиадата по физика;

Сребърен медал от международен кръг на олимпиадата по астрономия;

5 място на национален кръг на олимпиадата по астрономия. Освен това

Изготвяне на впечатляваща презентация за Космоса, по случай Деня на отворените врати.

Ефектно представяне на програмата за космическия лагер на Space Camp в Турция, където деца от цяла Европа обменяха идеи в тази научна област. Иван заслужи своето запазено място в историята на Гоце Делчев със спечеления сребърен медал на планетарната олимпиада по астронимия в Шри Ланка. За Учител на годината (от основно училище) бе обявена Росица Кондева – Второ ОУ „Гоце Делчев“, гр. Гоце Делчев, което в своя дългогодишен педагогически стаж, натрупан в началната степен на образованието се утвърди като опитен педагог, възпитател и ръководител, а нейните ученици от виспуск 2018/2019 са част от екипа четвъртокласници, които завоюваха престижното седмо място на Национално външно оценяване за област Благоевград. Тя използва подходи, които са подходящи за потребностите на учениците, за да ги включва успешно в учебния процес и да ги мотивира. Нейните класове се отличават не само с високите си постижения в учебния процес, но и с уменията си да работят в екип. Те участват активно във всички училищни, общински, регионални и национални инициативи. Поддържа ефективни професионални отношения с колегите. Комуникира умело с родителите във връзка с постиженията и благополучието на учениците.

Учител на годината (от средно училище) стана Карамфилка Патинова от ПМГ „Яне Сандански“. Една от любимите учителки в своето училище е известна със своите съвременни и иновативни методи на обучение. Тя печели вниманието на журито с уменията си да развива и насърчава уменията на своите ученици и така постига задълбочени и трайни резултати. Като старши учител се отнася много сериозно към менторската си дейност по отношение на младшите учители, като им дава препоръки и ги насърчава в добрите им практики. Активно работи в методическото обединение на „Природни науки и спорт“, като се старае да наложи атмосфера на взаимно доверие и помощ, атмосфера на уважение към всеки колега и неговия принос. Непрекъснато се самообразова и се квалифицира. В методично отношение уроците на г-жа Патинова се открояват със задълбочена предварителна подготовка, емоционална наситеност, оригиналност, иновативни техники, с които мотивира учениците за постигане на високи резултати. Показва в работата си педагогическо майсторство и професионализъм. Отворена е към постоянното използване на Интернет и IT-технологии, с което позволява на учениците да се докосват по различен начин до всяко специфично знание и информация. С работата си тя изгражда у тях критично мислене, способност да се ориентират във водовъртежа от информация, да отсяват вярната от невярната и не на последно място да бъдат по предприемчиви, креативни и подготвени за реалния живот. Използваните от нея техника за активно учене в класната стая оказват съществено въздействие върху научаваното. В урочната си работа активно използва методи като учене чрез действие, учене чрез игри и учене чрез експеримент. Използването но посочените методи и техники, както и включването на интерактивно обучение и уменията й за гъвкавото им прилагане, са фундамента, който е наличен и допринесе тя да е в основата на създадената първа професионална учебна общност в училището. Уменията й за добра екипна работа допринасят за мотивиране на учителите от тази общност за активна работа по отношение на използването на проектнобазираното обучение чрез серия от интердисциплинарни уроци, които променят качеството на предлаганата образователна услуга от ПМГ „Яне Сандански“. С използването н на новаторски подходи в своята работа г-жа Патинова развива функционалната грамотност на учениците, а това разгръща техния потенциал в различни научни области.

Училище на годината в средното образование стана очаквано Природо – математическа гимназия „Яне Сандански“, която пък е първото иновативно средно училище в Югозападна България. Иновацията е свързана с развиване на функционалната грамотност на учениците. Учениците са в центъра на процеса на обучение, като учителите разработват и провеждат интердисциплинарни уроци с откриване на пресечни точки между учебните програми по природни науки, математика, хуманитарни и обществени науки, технологии. Така учениците схващат и осъзнават връзките и зависимостите в процесите, явленията и понятията. Могат спокойно да анализират, да обобщават, да работят успешно в екип.

Учителите използват проектно базираното обучение в четирите иновативни паралелки и така се превръщат в съветници и помощници на гимназистите. Педагозите си сътрудничат в професионална учебна общност и заедно задълбочават знанията им за процесите, явленията, понятията, въплъщават ги в различни социални роли – на архитекти, на журналисти, на химици, на физици, на биолози и др. Всичко това спомага за развитието на учениците по посока на креативността, екипността, отговорността, адаптивността, съобразителността. Интердисциплинарните уроци стимулират и работата в екип на самите учители по посока на обмяна на добри практики. Учениците от иновативните паралелки изготвят, представят и защитават социално значими проекти на различни теми, обобщавайки резултатите от дейностите в интердисциплинарните уроци. Процесът на осъществяване на ученическите проекти е много интересен, защото включва етапи, през които преминават учениците – четене, проучване, анализиране, извличане на информация, превеждане, общуване с хора и институции извън училището и най-накрая най-вълнуващото събитие – представянето на продуктите пред учители, родители, медии и общественост.

За своята дългогодишна дейност за издигане на образованието в Гоце Делчев приз получи учителят по информатика Ирина Горанова от ПМГ „Яне Сандански“, която дълги години създаваше не е дин и двама състезатели в различни надпревари по преподаваната от него дисциплина. С това тя издигна нивото не само на училището, но и прослави община Гоце Делчев, което съвсем логично донесе и отличието за нея.

Училище на година в категория основно училище стана Трето ОУ „Братя Миладинови“, което през 2018 получи от Министерството на образованието за иновативно училище. То бе отличено заради това, че в периода 15.09.2018 г. до 30.05.2019 г. общият брой призови места от училищни, областни, национални и международни конкурси; олимпиади са 85.

Петнадесет наградени от училището учители и други специалисти за особен принос за издигане на авторитета на училището, работа по проекти, осъществени инициативи и успехи на учениците. Двама учители, номинирани за най-високото отличие в образователната сфера – „Неофит Рилски“ през тази учебна година. Един старши учител в начален етап бе удостоен с най-високото почетно отличие „Неофит Рилски“, присъждано в образователната система на Република България. Трето основно училище „Братя Миладинови“ винаги са актуални, модерни.

За Ученик на годината (от основно училище) бе обявена Снежана Костадинова – Трето ОУ „Братя Миладинови”, която за поредна година показа, че е стриктна в изпълненията на изискванията на своите учители, постигна отличен успех, но се изявява и в други области на познанието – умее да пише емоционални стихотворения, съдържателни разкази, задълбочени есета; рисува с пясък, акварел, графит; изработва скулптури от глина; води до победи спортни отбори по баскетбол, футбол, волейбол; създава невероятни фотографии. Председателят на Ученическия съвет в нейното училище Има няколко златни, сребърни медали и призови места на Международни, национални и областни състезания в различни сфери на науката, спорта и изкуството.

За Иновативно училище на 2019 пък бе обявена ПГ по МСС „Пейо Яворов“ е една от най-бързо развиващите се професионални гимназии, като доказателствата за това са много, започвайки най-напред с успешно реализираните нови специалности и увеличения брой ученици с над 100%. Изминаващата 2018/2019 учебна година е знакова за гимназията с извоюваните множество призови места, проекти, програми, конкурси, награди, признания и сбъднати мечти, с които доказа, че се превърща в една от водещите структуроопределящи гимназии с регионално, областно и национално значение.

ПГ по МСС вече е желан партньор в редица европейски страни.

ПГ по МСС е първата професионална гимназия в България, която е избрана и включена в електронната платформа ,, Обединено електронно училище“, създадена от ЦМДТ ,,Амалипе,, наречена ,,Moodle“.

Гимназията работи и в направление ,,Селекция на застрашени породи важни за селското стопанство“ с петгодишен период, в който съвместно с БАН института по биология и имунология на размножаването, ще извършва селекция на каракачански овце.

Гимназията е пилотно училище в България със своя Училищна тренировъчна ферма ,,Агролидер“, която има свое собствено производство на биопродукти от растителен и животински произход, които реализира чрез своя онлайн платформа.

Гимназията разполага с УОС, в което освен стадо каракачански овце отглежда и кокошки носачки, пуйки, патици, токачки, яребици и кеклици.

ПГ по МСС печели първо място в Национален конкурс ,,Имам бизнес идея“, за създаването на еко ферма и здравословното хранене.

Признание за училището е и класирането в Национален конкурс ,,Моето зелено бъдеще“.

Първо място за най-активно училище в Югозападна България е за ПГ по МСС в конкурс организиран от Център ,,Амалипе“.  Училището ни е единственото регистрирано като биопроизводител.

Категорично училището може да служи като пример за образователен модел във връзка със ЗПУО и наредбата за приобщаващото образование. Доказателство за това са видими. Инж. Татяна Малакова е носител на почетната награда ,,Неофит Рилски.“

„ЗЛАТЕН ГЪЛЪБ“ 2019 НАГРАДА „ПРИЯТЕЛ НА ДЕТЕТО“ отиде при г-н Владимир Москов, Кмет на Община Гоце Делчев, която му бе връчена за активната политика водената от него местна власт в подкрепа на училища и детски градини и инициативи, насочени към децата. Той подкрепя всички добри практики в общината, свързани с работата с деца и младежи. Поощрява и подкрепя дейността на неправителствени организации, имащи отношение към сферата на детския живот. Обръща специално вниманието на децата, нуждаещи се от социалните услуги и на младите хора със специални потребности. Той лично подкрепя учебните заведения при всички техни проекти по европейски и други програми с цел подобряване на учебната и извънкласна дейност на децата и учениците. По негова инициатива общината осигурява транспорт на деца до детски градини и училища в случаите, когато няма такива в съответните населени места.

Единодушно всички гласували представители на образованието присъдиха награда „ВДЪХНОВИТЕЛ – 2019“ на Валнтин Атанасов, който от 15 години е председател на „Обществен съвет по образование в община Гоце Делчев“. През този дълъг период той е вдъховител на поколения млади хора, доброволци в Младежкото крило на организацията. Оставил в тях неизмерима следа и спомогнал за личностното израстване на всеки един. С приятелско, уважително отношение и зачитане индивидуалността на другия, Валентин Атанасов продължава да насочва децата, учениците, младите хора и възрастните. Успешно ги мотивира да бъдат идейни, отговорни, готови да вземат решения и да помагат. Като училищен психолог и психотерапевт вдъхновява към промяна, към подем и ги прави докосващите се до него по-силни, по-можещи, по-устремени, по-дейни. Своята сила той открива в това да помага на хората, което превръща в мисия и професия.

СНИМКИ – ОТ СТРАНИЦАТА НА СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук