Елитно гоцеделчевско училище сложи начало на 100-та година от съществуването си

0
622
Младост, красота и слънчеви лица озариха двора на ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев в първия учебен ден

Елитното училище отново събра своите ученици от 5. до 12. клас, както и много развълнувани родители и гости, немалка част от които възпитаници на най-старото средно училище в региона.

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ – г-жа Елка Божикова, посрещна по нетрадиционен начин учителския екип – във фоайето на втория етаж при знамето светиня, като пожела здраве, благополучие, вдъхновение и вяра в мисията образование.
Дворът на училището бе озарен с младост, пъстрота и слънчеви лица в началото на новата учебната година, която ще бъде по-специална, защото през нея ще се отбележи едно столетие от основаването ѝ. Всички бяха заедно, търсещи огънчето свято, което да запали ум, сърце и душа: онези, които влязоха за първи път в Гимназията училище и тези, които за пореден път ще прекрачат школския ни праг, но пораснали с едно лято, копнеещи да видят старите си приятели, да седнат на чиновете, опазили тайните им, да вдишат въздуха на класната стая, натежал от теореми, формули, разкази, дати; от смях и лудории.

Изпълнението на традиционните ритуали придаде тържественост на откриването на новата 2019/2020 учебна година, която ще премине под мотото на 100 години от създаването на Гимназията. В своето приветствие директорът на школото се обърна с топли думи и към новоприетите ученици, и към всички възпитаници на училището. С очакване за успешно завършване и реализиране в мечтаната посока г-жа Божикова приветства и дванадесетокласниците в ПМГ. Тя обеляза още, че през своето 100-годишно съществуване Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“ e доказала, че е училище, което знае как да устоява на предизвикателствата и как да посреща бъдещето. То е сред първите, които станаха част от семейството на иновативните училища в България, и сред 100-те най-добри в нашата страна. Въведе нов стил на обучение, в който учителите и учениците са творци, а не просто участници в обучителния процес. Материалната база е перфектна за наука и творчество; възможностите да се развиваш – също. ПМГ „Яне Сандански“ е място на модерното, качествено обучение, където ученикът се учи да постига високи резултати и да бъде готов за реалния живот.

Много емоции имаше и у учителите – думата, в която с почит се влага с почит  значението на голяма мъдрост, истинно знание за света, свят водач към истини, будител. Учителите, които носят силата на огъня – възвисяваща, освещаваща и осветляваща и които през 100-годишната история на Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“, те са доказали, че са можещи, търсещи и отдадени на каузата – да образоват, да предават силата на голямата мъдрост и трайно знание за света. Помагат за формирането на знаещи и можещи личности, а погледът в историята го доказва с делата на бивши възпитаници, които успешно са се изявявали и се изявяват в различни области на живота – медицина, право, политика, наука, образование, журналистика, изкуство.

Доказаните гласове на Даниела и Вили емоционално подсилиха настроението на всички присъстващи. Трогателни бяха и думите на Вяра от V клас и на Снежана от VIII клас, които разкриха вълнението си в този ден. Събитието завърши по традиция с прием на учениците, сред които най-напред влязоха най-малките – петокласниците на Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“.
Днес е модерно младите хора да бъдат образовани – нека това е пътеводителят за всички – учители, ученици, родители. Да бъде здрава, щастлива, успешна новата учебна година!

Благодарим на колегите от други медии, които помогнаха по-обстоятелствено да обхванем събитието с по-богат илюстративен материал!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук