Еманюел Макрон спечели втори мандат като президент на Франция, световни лидери го поздравиха за победата

0
172

Настоящият президент на Франция Еманюел Макрон е преизбран за втори мандат на поста, съобщи BBC. Първите данни от екзитпола показват, че за него са гласували 58% от избирателите, докато за съперничката му Марин Льо Пен – близо 42%.

Привърженици на Макрон очакваха с нетърпение пред Айфеловата кула да чуят резултатите от балотажа. Щом те бяха обявени, хората започнаха да скандират името на настоящия президент, да развяват европейски флагове и да пеят Марсилезата.

Резултатът ще предизвика огромно облекчение в Европа след опасенията, че евентуално президентството на Льо Пен би оставило континента без кормило след Брекзит и напускането на германския канцлер Ангела Меркел.

“Резултатите от тази вечер представляват сами по себе си гръмка победа”, заяви в Париж крайнодясната лидерка пред свои симпатизанти.

“По-решени сме от всякога. Нашата решимост да защитаваме французите е още по-силна. Хиляди пъти ни погребваха и хиляди пъти им доказахме, че грешат на тези, които предричаха нашето изчезване. Въпреки това поражение, не мога да не изпитам чувство на надежда. Този резултат е свидетелство за голямо недоверие на френския народ към френските и европейските ръководители, което те не могат да игнорират, заяви още Льо Пен”  в първия си коментар след загубата.

53-годишната Льо Пен се кандидатира за президентския пост за трети път. Тя загуби от Макрон през 2017 г. Тогава той получи 66% от гласовете, а нейният резултат се смяташе за безпрецедентна победа за крайната десница.

44-годишният Макрон ще стане първият френски президент, който ще бъде преизбран през последните 20 години.

Той е най-младият човек, заемал президентския пост (на 39 години), като стига до него след изключително кратка кариера във финансовия сектор и политиката.

Европейски и световни лидери поздравиха френския президент Еманюел Макрон за победата му на изборите във Франция, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Първият телефонен разговор, който Еманюел Макрон е провел след преизбирането си, е бил с германския канцлер Олаф Шолц, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс.

“Моите приветствия и поздравления, драги президент Еманюел Макрон”, написа по-рано в Туитър Шолц и добави: “Вашите избиратели изразиха днес силна привързаност към Европа. Щастлив съм, че ще продължим нашето добро сътрудничество”.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поздрави също Макрон за преизбирането му, предаде ДПА. “Радостен съм, че мнозинството френски избиратели подкрепят проевропейския курс”, посочи Щайнмайер в изявление, разпространено от канцеларията му, и допълни: “Вашето преизбиране е добра новина и за нас германците”.

Щайнмайер отдаде заслуженото на предизборната платформа на Макрон за ясна отдаденост към отворения световен ред, визията му за силна и суверенна Европа, и твърдата вяра във френско-германското приятелство. “Защитавахте курса си на тези избори в трудна обстановка. Бяхте изправени пред изключително сложна икономическа и международна ситуация, без лесни решения, но с ясен компас”, каза германският президент и приветства преизбирането на Макрон като голяма победа за демокрацията във Франция и в Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави Еманюел Макрон за преизбирането му и каза, че френският президент е “истински приятел на Украйна”, предаде Ройтерс.

“Поздравления за президента и истински приятел Еманюел Макрон за изборната победа”, написа Зеленски в акаунта си в Туитър рано тази сутрин.

“Пожелавам на Еманюел Макрон нови успехи за доброто на френския народ. Оценявам подкрепата на Франция и съм убеден: предстоят ни нови общи победи! Напред към силна и обединена Европа!”, написа Зеленски.

Макрон търси дипломатическо решение на спиране на руската инвазия в Украйна. Франция е изпратила значителни количества оръжие на Украйна, а френският президент планира още доставки, посочва Асошиейтед прес.

Американският президент Джо Байдън също поздрави Макрон за преизбирането му за президент на Франция, предаде Франс прес.

“Поздравявам Еманюел Макрон за преизбирането му. Франция е наш най-стар съюзник и ключов партньор в решаването на глобалните проблеми. Очаквам с нетърпение да продължим нашето тясно сътрудничество, включително по въпросите за подкрепа за Украйна, защитата на демокрацията и борбата с промените в климата”, написа Байдън в Туитър.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, пък потвърди, че Вашингтон очаква продължаване на тясното сътрудничество с Париж. “Очакваме с нетърпение да продължим нашето тясно сътрудничество с Франция за справяне с глобалните предизвикателства, да укрепим съюза си и нашето дългогодишно и силно приятелство”, написа в Туитър Блинкън.

Канадският президент Джъстин Трюдо поздрави също Макрон с победата и каза, че “очаква с нетърпение да работят заедно”, посочва Франс прес.

“Поздравления за Еманюел Макрон. Очаквам с нетърпение да работим заедно по важните за канадците и французите цели – защитата на демокрацията, борбата с климатичните промени и икономическото укрепване на средната класа”, написа Трюдо в туит, съпроводен със снимка на двамата лидери.

Испанският премиер Педро Санчес каза, че с преизбирането на Макрон “печели демокрацията, печели Европа”.

Гражданите избраха Франция, отдадена на свободния, силен и справедлив Европейски съюз”, написа в Туитър Санчес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук