Енергийният министър с голяма бомба за газа, ще купуваме и през Турция

0
156

От март месец ще заработи нов терминал за втечнен газ, откъдето да разтоварваме танкери или да купуваме през Турция, каза Росен Христов

От март месец ще заработи нов терминал за втечнен газ, откъдето да разтоварваме танкери или да купуваме през турската страна. Това каза в пред Радио „Фокус“ служебният министър на енергетиката Росен Христов. 

„Аз останах в Истанбул, за да договорим детайли с компанията Botas и вече имаме конкретни пътна карта, срокове и дати, до които трябва да стигнем до едно системно споразумение. Както казах, говорим за средносрочни и дългосрочни доставки на втечнен газ през терминалите в Турция.

В допълнение на това, в срещите с министъра и Botas, които имах, договорихме и сътрудничество в сферата на производство на зелен водород, така че буквално в следващите няколко седмици се очаква да подпишем няколко ключови споразумения и меморандуми и от март месец догодина, когато новият терминал за втечнен газ в Турция се очаква да влезе в експлоатация, да имаме възможност там да разтоварваме танкери, които ние сме договорили, или пък, които да купуваме през турската страна“, каза министърът.

Радев се срещна с Ердоган в Истанбул, ето какво се договориха

Министър Христов обясни, че така България ще постигне истинска диверсификация и със съдействието на турската страна ще получава отстъпки при закупуването на втечнен газ.

„Това е един много сериозен напредък в сравнение с досегашните преговори. Това на нас ще ни даде изключително предимство да постигнем една реална диверсификация.

Както знаете, до момента зависихме само от терминала в Гърция за доставки на втечнен газ, сега имаме втора подобна алтернатива и то от турската страна, където те самите купуват огромни количества газ и са готови да ни съдействат за получаването на техните отстъпки от основните доставчици“, каза Христов.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук