Енергийно ОПГ! Прокопиев, Дянков и Трайков се изправят пред Темида! Чакат ги до 10 г. затвор!

0
34442

Енергийният олигарх Иво Прокопиев ще се изправи пред Специализирания наказателен съд на 15 януари т.г., сочи графикът на съда.

Задено с него на подсъдимата скамейка ще застанат и двамата му другари  – бившият вицепремиер Симеон Дянков и ексминистърът на икономиката Трайчо Трайков. И тримата ще отговарят за далаверата с остатъчния държавен дял от ЕВН.

Те са обвинени за скандалната продажба на 33% от държавния дял в електроразпределителното дружество. Заедно с тях, като част от организираната престъпна група, подсъдими са изпълнителният директор на контролираната от Прокопиев „Булброкърс“ Радослав Рачев и двама инвестиционни консултанти от същото дружество – Любомир Евстатиев и Петър Василев.

И шестимата бяха обвинени от прокуратурата в края на 2016-а и началото на 2017 г.

Грози ги до 10 г. затвор, ако бъдат признати за виновни.

Според държавното обвинение в периода май-юни 2011 г., в съучастие с Иво Прокопиев, Дянков е превишил властта и правата си с цел да набави облага за „Булброкърс“ ЕАД в размер на 1 276 618,85 лв. От деянието са настъпили 20 829 200 лв. имуществени вреди. Дянков е осигурил облага за близо 1,3 млн. лв. за инвестиционния посредник по приватизацията „Булброкърс“ – дружество, контролирано от Прокопиев чрез компанията му „Алфа Финанс Груп“.

Това е станало, след като в нарушение на нормативните правила Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да възложи на „Булброкърс“ изготвяне на оценката на държавния дял в капитала на „ЕВН България“. От друга страна пък самото нареждане на Дянков е било подбудено от Прокопиев и така е попречили на шефа на АПСК да избере независим оценител, както изисква Законът за приватизацият.

Договорът е сключен с олигархичната „Булброкърс“. Престъплението на Трайков пък е свързано с продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределително дружество, чийто собственик е ЕВН – Австрия. По въпросната сделка и настъпилата щета за държавата в размер на 20 829 200 лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук