ЕС забранява метаноловите течности за чистачки

0
888

Оказва се, че над 2/3 (близо 80%) от продаваните у нас течности за чистачки са отровни, защото имат изключително високо съдържание на метилов алкохол в тях. На българския пазар има редица производители, които умишлено не поставят нужните обозначения, за да подскажат на потребителите за сериозните вреди, които продуктът им може да причини, пише „Всеки ден“. В тях концентрираното съдържание на метанол понякога е и над 30% от състава, което освен смъртоносно при директна консумация, е много отровно дори при впръскване на течността по предния прозорец, когато изпаренията навлизат в купето.

Последиците от метанола при честа директна или индиректна употреба са главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, губене на зрение, увреждане на централната нервна система, смърт. Той може да попадне в организма през кожата при допир или при вдишване. Именно това е причината след дълъг път да се чувствате неразположени, отпаднали и дискомфортно.

Всяко впръскване на течност по стъклото е враг за нас и нашето семейство, особено за децата и бременните жени. Така приятният аромат, който се завърта в купето, в същност носи отровата от метанола. Именно затова и редица държави от Европейския съюз вече забраниха метиловите течности за чистачки и инвестират в производството на такива с етилов алкохол. Съдържанието на алкохол е нужно, за да може тези течности да имат своите почистващо и антифризно действие, заради които реално ги купуваме. Само преди дни (на 15 декември) бе публикуван и доклад по темата на Комитета за социално-икономически анализ към Европейката агенция по химикали /European Chemicals Agency/ (ECHA), който гласи, че употребата на течност за чистачки със съдържание на метанол в концентрация около или над 3% обемно съдържание е абсолютно забранена поради високите рискове, които крие за здравето на пътниците в автомобила. За съжаление такива течности се използват широко в Европа, което в същност кара и ЕК да разгледа проблема и да предприеме мерки за ограничаването му.

Над 16 социално отговорни държави членки на ЕС и още 7 на територията на Европа вече са подали доклади със статистики за натравянията с течности за чистачки със съдържание на метанол. В по-голям брой тези доклади посочват натравяния с летален край. Някои от случаите са следствие неволна директна консумация на течностите, каквито инциденти се наблюдават ежегодно и у нас (преди година с децата от Благоевградското село – Падеш). Полша, Финландия и Дания въведоха в националните си законодателства изрични забрани и ограничения по отношение на предлагането на пазара на продукти за масова употреба, съдържащи метанол в концентрация равна или надхвърляща 3%, каквито са именно течностите за чистачки.

Интересното е, че този битов препарат е бил забранен и у нас за около 10 години, от 1995 до 2005 г., но изричното му упоменаване в списъка с забранени продукти някак случайно отпада. Днес той се среща навсякъде – супермаркети, бензиностанции, автомагазини и дори online, въпреки, че има хиляди изследвания за токсичността и негативните ефекти върху здравето. Те се проявяват при различни форми на използване – поглъщане, вдишване на изпарения, допир с кожата. Редовното излагане на метанолови изпарения може да доведе до същите токсични ефекти, каквито се срещат в случаите на еднократно остро отравяне. Има редица случаи на спонтанни аборти, увреждания и дори фатален край за плода, в следствие боравене на бременни с препарати със съдържание на метанол.

Не случайно в някои от развитите държави потребителя на такива продукти е предупреден, че трябва да носи предпазни средства като очила, маски, ръкавици и прочие. Затова и в редица индустриално развити държави производството и употребата на подобни продукти са ограничени, а хората, на които се налага да работят с тях, спазват стриктни изисквания за безопасност на труда.

Още по-притеснително е, че у нас метанолът ни дебне отвсякъде – от ракията менте по улиците, до течностите за чистачки в колата ни. Тези, съдържащи метилов алкохол в смес с обемно съдържание над 3%, или на които изобщо не пише, че има такова, са над 2/3 от предлаганите продукти на пазара. Това показа проверка на Министерството на здравеопазването през 2014 г., която ги открива достъпни в над 411 обекта.

Метанолът е изключително евтина съставка, която спомага за така нареченото антифризно действие на течностите за чистачки, поради което в България неконтролирано се поставя в смъртоносни дози в редица продукти. Той е летлив, безцветен и леснозапалим с характерна сладникава миризма. Погълнат, вдишан или след контакт с кожата той бързо се абсорбира в тялото. Там се метаболизира до мравчена киселина или форматни соли, които са отровни за централната нервна система и водят до слепота, кома и смърт

Вредите от употребата на метанолови течности за чистачки са множество. Рисковете, които крият задължително трябва да се отразяват върху етикета на бутилката. Пиктограма на череп с кръстосани кости означава, че течността е силно отровна, т.е. произведена е от метанол. Друга рисунка на пламък посочва, че въпросната течност е и леснозапалима. В страни от ЕС е въведена и трета пиктограма на човешка фигура с разрив в гърдите, която информира, че метанолът уврежда необратимо органите. Сред мерките за безопасност са задължителните тактилни (релефни) знаци, които информират за опасността незрящите хора. Евродирективите задължават бутилките с метанолова течност да са задължително и с т.нар. „умна“ капачка, която не може да се отваря от деца.

И докато в други страни членки на ЕС е ограничено използването на опасния химикал в стоките за бита, съдържащи над 3% метанол, то у нас, също страна членка на ЕС, той се продава „законно“ със съдържание на метанол дори над 30%. Никои или повечето от тези предупреждения не присъстват на опаковката. Не само, по магазини, бензиностанции, а и в интернет се предлага течност за чистачки в същите бутилки, в каквито е и минералната вода. И разфасовката е еднаква – от 1.5, 3, 5 литра. А съдържанието е концентрат, надхвърлящ 10 пъти европейското изискване метанол за бита да не надвишава 3% от цялата течност./BNews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук