Ето какво ще ви се случи, ако спрете да пушите

0
996

Много хора смятат, че ако човек пуши през продължителен период от време, здравето му е безвъзвратно увредено. Това обаче не е точно така. Минути след като престанете да пушите, в тялото ви настъпват огромни промени.

Двадесет минути след отказа от цигарите кръвното налягане и пулсът се нормализират и достигат до показателите на пулс и налягане на непушач.

Осем часа след отказването от тютюнопушенето нивото на никотин и вреден газ в кръвта се намалява на половина, а нивото на кислород се увеличава до нормална стойност.

След двадесет и четири часа белите дробове започват да се чистят от натрупаните в тях смоли. След четиридесет и осем часа в тялото не остава никотин.

Възстановява се чувствителността към вкусове и миризми. След 72 часа дишането става по-свободно, изчезват затрудненията като хрипове и кашлица.

Бронхите се отпускат, нивото на енергия в тялото се увеличава. След две седмици кръвообращението се подобрява, физическите натоварвания вече не изискват толкова усилия.

След девет месеца изчезват напълно затрудненията с дишането, обемът и ефективността на белите дробове нарастват с десет процента. След една година рискът от инфаркт намалява два пъти.

След десет години рискът от злокачествено заболяване на белите дробове намалява наполовина. След петнадесет години рискът от инфаркт намалява до стойностите на непушачите.

Рискът от сърдечно-съдови заболявания и инсулт намалява от момента на спирането на тютюнопушенето. Колкото по-рано престанете да пушите, толкова по-малък шанс имат тези заболявания да ви атакуват.

Пушачите, отказали цигарите преди тридесет и петата си година, живеят дълго и пълноценно като непушачите./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук