Ето кой е големият победител на изборите в Австрия!

0
148

Консервативната Австрийска народна партия на бившия канцлер Себастиан Курц печели убедително проведените днес предсрочни парламентарни избори в Австрия с 37 процента от гласовете. Това сочат резултатите при преброени 46 процента от подадените бюлетини, съобщи националната информационна агенция АПА, цитирана от ТАСС.

Австрийската социалдемократическа партия остава далеч назад втора с 22 процента.

На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата със 16 процента.

В парламента влизат още две партии – Зелените са четвърти с 14 процента, а на пето място остава либералната партия „Нова Австрия“ (НЕОС) с 8 процента.

Листата Петер Пилц получава само 2 процента и не преодолява 4-процентовата бариера за влизане в Националния съвет, долната камара на австрийския парламент.

Гласуването на предсрочните парламентарни избори в Австрия започна в 6 ч. местно време. В страната работиха над 10 хил. избирателни секции, като повечето от тях бяха отворени до 17 ч.

В Австрия всички граждани над 16-годишна възраст имат право на глас или около 7 млн. души.

Консервативният лидер Себастиан Курц бе сигурен в победата, въпреки че ще се нуждае от коалиционен партньор, за да осигури мнозинство и не е ясно кого ще избере за тази цел, съобщава Ройтерс.

До предсрочния вот се стигна, след като през май коалицията на Курц с крайнодясната Партия на свободата на Австрия (ПСА) се разпадна заради видео скандала „Ибисагейт“, който принуди заместникът на Курц и лидер на ПСА Хайнц-Кристиян Щрахе да се оттегли.

33-годишният Курц успя да се измъкне до голяма степен невредим от скандала, дори спечели избирателите на ПСА.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук