Жандармерист обира бежанци, сотаджии лежат погрешка вместо него

0
1538

Ченге от жандармерията е заподозряно за два нагли грабежа над чужденци, но вместо него в следствения арест в момента лежат двама сотаджии. Случката започнала да се разплита преди седмица, когато агенти от дирекция „Вътрешна сигурност” и колегите им от столичното Пето районно арестуваха ченгето Явор Леонидов. След задържането му двамата закопчани погрешка ще могат да излязат от килията, но за целта двете отделни дела, които се водят в Пето и Осмо районно за грабежи, трябва да се обединят.За недоразумението се разбра на 17 май, когато 4-5 цивилни коли и два патрула на Пето районно се изсипаха пред къщата на Леонидов в Казичене и започнаха претърсване. Екипите отишли да го арестуват за грабеж, извършен близо до квартала, в който живеел, но попаднали на нова находка.
В гаража на къщата му открили откраднат „Фолксваген Голф” 4, пише в подробен репортаж „Телеграф”. Колата се оказала, че е собственост на сириеца Махмуд Мизияд, който има дюнерджийница в района на Женския пазар.

В началото на април чужденецът заедно със съпругата си Хиба Багдади и още едно приятелско семейство излезли да се разходят и почерпят в Панчарево. Махмуд искал да почерпи, защото купил голфа едва преди два дни. Чужденците стояли на пейка край езерото и си говорели, когато при тях дошли двама мъже и се представили за полицаи, но не се легитимирали. Поискали документите и личните им вещи, след което сложили нещата на Мизияд в плик и го викнали при колата.

„Документите ти не са наред, ще те водим към центъра за настаняване в Бусманци. Преди това трябва да те закопчаем”, обяснили му ченгетата и му вързали ръцете със свински опашки. Подкарали с неговия „Голф” и след няколко метра изхвърлили сириеца от колата. Случката се разиграла около 20,30 часа.
Половин час по-рано в същия квартал се намирали Георги и Станимир – 22-и патрул на СОТ 161.

Това била първата им смяна като екип и били изпратени на обект на ул. „Дърводелица” в Панчарево, защото алармата се задействала. Двамата приели сигнала, посетили мястото и го отработили. След това отишли да вземат кафе от заведение, известно като Плажа. Стигнали дотам за 3 минути, поръчали, но не успели да си го изпият, защото получили нов сигнал от Казичене. През цялото време движението им е следено по минути и секунди от GPS-а на колата, както и още две системи за контрол на фирмата и лесно може да се установи къде са се намирали и в колко часа.

След жалбата на Махмуд полицаите разпитали в района за хора в униформи и от кафето се сетили за сотаджиите, при което разследващите от Осмо районно лесно ги открили и отвели в РПУ-то. Там потърпевшият Махмуд ги разпознал като своите нападатели, след което Георги и Станимир се оказали с обвинения и в следствения арест, където стоят повече от месец.

Задържаният сотаджия Георги има момиченце на 2 годинки, което всяка вечер пита къде е татко му. „Първоначално й казвахме, че е на работа, но вече не става, каква е тази работа, от която не се прибира вече месец”, разплака се майката на арестувания охранител. „Може да кажат, тя му е майка, затова го защитава, но ако беше виновен, щях да му кажа да си носи последствията и да не се чудя всяка вечер какво да правим”, обясни още жената.

В същото време полицаят Явор Леонидов изтри профила си във Фейсбук малко след ареста си, където се беше снимал с малко момиченце. Негова снимка беше останала единствено в сайта atol.bg, където се е снимал на пистов мотор „Хонда” Ф4. За разлика от сотаджиите Георги и Станимир, за него не е искана мярка за неотклонение „задържане под стража”, въпреки че колата на Махмуд беше намерена в неговия гараж./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук