Жена живее 20 години със 100 марли в корема

0
1599

При отстраняването им немарливи лекари забравили макара

46-годишната Траяна Христова е най-куриозният случай на лекарска грешка у нас. Тя е ставала жертва на не­марливи хирурзи цели два пъти. Първия път, когато била 8-годишно дете, Траяна била оперирана от перитонит. Медиците обаче забравили в коремната кухина топка от стоти­на марли, които след години започнали да й създават проблеми.

Заради кошмарните болки лекарите пър­воначално решили, че има миома или киста. При тежката 7-часова операция в болница „Шейново“ станало ясно, че образуванието е чуждо тяло, престояло в организма й десетилетия. Забравените марли били извадени. Колкото и да е абсурдно, при повторната операция хирурзите не видели, че оставят в корема й метални нишки, навити като на мака­ра. Личният лекар на Траяна я посъ­ветвал да отиде на скенер, за да разберат какво й причинява непоно­сими болки. Апаратът показал, че в тялото има забра­вена макара.

Въпреки уверенията на хирурзите, че това е невъзможно и всичко с повторната операция е наред, болките на Траяна ставали все по-нетърпими.

Д-р Николай Герджиков от „Шейново“, който из­вършил последната опе­рация на жената, твърди, че не е забравял макара, чуждото тяло в корема на Траяна са ста­рите марли от преди години. Жертвата на двойната лекарска грешка потърсила второ мне­ние в друга болница и след много ехографии и рент­генови снимки лъсна истината, че в тялото й има чуждо тяло с размер 35-40 мм.

Специалист от „Пи­рогов“ прегледал рентге­новите снимки на Траяна и й казал, че чуждото тяло е на такова рисково място, в близост до кръ­воносни съдове, че не я съветва да се подлага на нова операция, тъй като евентуален кръвоизлив може да й коства живота. Освен да пие всеки ден обезболяващи, нищо друго нямало да я спаси от кошмарните болки според експерта.

„Превърнах се в ин­валид. Мъжът ми прави всичко вкъщи. Той готви, той чисти. Мен постоянно ме боли“, жалва се по­страдалата, която вече е почти неподвижна и прекарва дните и нощите си само на легло. Животът на семейството вече не е същият. Гледат на ежедневието си като на кошмар и се надяват скоро той да свърши. Семейство Христови е наело спеца по наказателни дела адвокат Марин Марковски, за да докаже, че Траяна е сналала жертва на лекарска небрежност и животът й се е пре­върнал в ад.

„В България най-си­гурният начин да умреш е да отидеш на доктор. Имам много дела за лекарски грешки. В момента още чакаме експертизите по делото на Траяна. Абсолютно има лекарска грешка в нейния случай, макар че трудно се доказва. Съ­ществува престъпление по чл.124, за което се носи наказателна отго­ворност. Искът й е само за втората операция, тъй като за първата е изтър­вала срока“, заявява топ адвокатът Марин Марковски.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук