Жестоки санкции: Брюксел ще глобява страните от ЕС с по 250 000 евро за всеки недопуснат бежанец

0
1445

Колосалните глоби ще са за държавите, които отказват да споделят бремето на миграционната криза

Държавите от Европейския съюз (ЕС), които откажат да споделят бремето на миграционната криза, ще плащат колосални глоби. Санкцията ще е в размер на 250 хил. евро на недопуснат в съответната страна бежанец.

Това предвиждат плановете за промяна на системата за убежище в блока, съобщава Financial Times, цитиран от Investor.bg.

Глобите за отказ за прием на бежанци са най-спорната част от плана за редакция на регулацията от Дъблин за убежището, посочва изданието. Предложенията ще бъдат обявени официално днес.

Политическото разделение в ЕС по въпросите за миграцията и убежището е на изключително високо равнище. Европейската комисия (ЕК) признава политическите проблеми, но отново се опитва да прехвърли част от отговорността от държавите на фронта на бежанската криза към останалите държави от съюза.

Предвижда се запазване на действието на квотната система за разпределяне на бежанци, ако дадена държава се сблъска с неконтролируеми входящи потоци от хора. Държавите, които за определен период от време не желаят да приемат имигранти, ще трябва да плащат специална такса. Според запознати източници става дума за 250 хил. евро на лице, търсещо убежище.

Възможно е в процеса на дискусиите размерът на таксата да бъде променен, отбелязва изданието. Идеята обаче е да има някаква санкция, която при всички случаи ще е в размер на „стотици хиляди евро“, според източниците на изданието.

Със сигурност източноевропейските държави – като например Унгария и Полша, които се противопоставят на квотната система, ще се противопоставят и на размера на санкциите. Полша например трябва да плати над 1,2 млрд. евро, за да си спести квотата от 6 200 души, търсещи убежище, които да приеме от пристигналите в Италия и Гърция имигранти.

Словакия и Унгария вече заведоха дело в съда срещу решението на ЕС да преразпределят имигранти на квотен принцип, припомня онлайн изданието EUObserver. Според представители на ЕК обаче решението няма да се отрази на плановете за промяна на регламента от Дъблин за убежището, за чиято редакция отдавна настояват Гърция, Италия и Германия.

През миналата година ЕС реши да бъдат преразпределени 160 хил. търсещи убежище, които се намират в Гърция и Италия. Досега обаче е изпълнена малка част от квотата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук