Жесток скандал в съдебната власт! Ще спаси ли Калпакчиев съдия Мирослава Тодорова за забавена проверка за милиони?

0
1609

Знаковата ексшефка на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е напът да се сдобие с нов поркровител в лицето на скандалния съдебен кадровик Калин Калпакчиев, научи БЛИЦ. Гравитиращият около кафявия кръг „Капитал“ член на ВСС е поел в свой ръце проверката на Инспектората на ВСС срещу Тодорова.

Тя е обект на проверка по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с дело по Закона за кредитните институции за разкриване на банковата тайна. Сигналът на обвинител №1 е по повод съмнителните действия на съдията по делото, станал причина за забавянето на предоставянето на решение за вдигане на банкова тайна с 648 часа, при положение че е трябвало да се произнесе в рамките на едно денонощие, т.е. на 24 часа. Какво може да се направи с пари в банка за близо три седмици, колкото съдията бави решението – всеки сам може да предположи.

Последвалата проверка на цялостната работа на съдията установява, че той има забавяне в сроковете по още…229 дела! Ако това беше обикновен съдия, вероятно на никого нямаше да направи впечатление заключението на инспектората на ВСС, нито решението на ВСС, с което се образува дисциплинарно производство. Но понеже съдията е Мирослава Тодорова, то незабавно действията на институциите бяха представени в медиите на Прокопиев и Стоянка Георгиева като „натиск“ и „разправа“ с противниците на прокуратурата. Независимо от разобличаващите факти за системни нарушения. И тук идва най-интересното! Шефът на състава, който трябва да провери Тодорова, е не кой да е, а приятелят й Калин Калпакчиев.

Още по-скандалното в случая е, че Калпакчиев е гласувал „Против“ още преди проверката срещу Тодорова да бъде образувана. Двамата са близки приятели и не крият симпатиите си към Христо Иванов и сектата му „ДАЙ, България“. Тройката често си е организирала банкети с луксозни деликатеси, отбрани ордьоври и маркови напитки под съпровода на подходяща музика. Интересно как по разплитането на скандалното забавяне на случая с банковата тайна, за който се подозира, че е станал причина за източване на милиони, очакваме Калпакчиев да бъде обективен по отношение на проверката срещу приятелката му Тодорова!?

Друг любопитен детайл е, че първото заседание по проверката срещу Тодорова е започнало преди няколко дни, но не получи гласност в нито една от кафявите медии на Прокопиев и електронната домашна страница на бившата говорителка на Иван Костов – Стоянка Георгиева. Вероятно в жалък опит да отклони вниманието от случая с Мирослава Тодорова, Калпакчиев се опита да пробута на ВСС решение, с което най-четената новинарска агенция БЛИЦ и в. „Труд“ да бъдат заклеймени от националните медии заради разкритията, които правят за скандални магистрати. Бумерангът, обаче се завъртя и сега удря със страшна сила Калпакчиев и кукловодите му.

Ивайло КРАЧУНОВ

Бел. ред. На публикуваната снимка ясно се вижда как приятелите Мирослава Тодорова, Христо Иванов и Калин Калпакчиев позират радостно след поредния гуляй.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук