Животните – тези невероятни лекари

0
1427

Животните – тези невероятни лекари

Биополето на котките е изключително силно, делфините помагат при аутизъм и синдром на Даун

Животните умеят да ни лекуват по неподозирани начини. Още през 70-те години на миналия век е установено, че те умеят да бъдат не само сладки домашни любимци, но и истински доктори. Ако не сте чували за анималотерапия, сега е моментът. Това е нетрадиционно, но изключително приятно и ефективно лечение.

В миналото, когато хората са били по-близко до живата природа и животните, са били и по-здрави, отколкото са днес. Връзката между животните и хората вече не е толкова здрава. А колко е важно само да присъства в живота ни.
Домашните любимци са способни да избавят стопаните си от депресия, умора, да допринесат за цялостното подобряване на здравословното им състояние. Установено е, че хората, които са често в пряк контакт с животни, са значително по-уравновесени, спокойни, енергични и позитивно настроени.

Канистерапия – лечение с кучета

Замисляли ли сте се, че докато разхождате четириногия си приятел, всъщност си правите една чудесна тренировка. Ежедневната разходка на кучето намалява вероятността от сърдечносъдови и опорно-двигателни заболявания. Чрез канистерапия успешно се лекуват и истерии, неврози и психози. Кучетата имат и способността да предусещат епилептични припадъци – в такива случаи се стремят да накарат стопанина си да легне, като го побутват леко и излайват.

Фелинотерапия – лечение с котки

48_kotki1.jpg

Подобно на кучетата и котките лекуват неврози. Вибрациите от мъркането им действат изключително успокояващо. Счита се също, че продължителното съжителство с котки укрепва имунната система. Поради изострената си чувствителност, котките бързо усещат, когато някой член от семейството е болен, започват инстинктивно да се навъртат около него, след което лягат на болното му място. Така например, ако изпитвате болки в областта на корема и сложите домашното си коте да легне върху вас, е силно вероятно болките ви да изчезнат. Биополето на котките е изключително силно, което ги превръща и в чудесни доктори.

Апитерапия – лечение с пчели

Всъщност ужилването от пчели е възприето като ефикасно лечение за редица заболявания, тъй като пчелната отрова е богата на изключително полезни за човешкия организъм вещества. От ужилвания от пчели например, добре се повлияват хора с множествена склероза, артрит, ревматизъм, подагра, псориазис, варикозно разширени вени. Пчелната отрова подобрява кръвообращението, повишава имунитета, нормализира обмяната на веществата в организма.

Хипотерапия – лечение с коне

Терапията с коне оказва благотворно влияние при хора с психични и неврологични проблеми, както и при страдащи от заболявания на опорно-двигателната система. Атеросклерозата, умствената изостаналост и заболяванията на стомашно-чревния тракт също се повлияват добре от контакта с коне. В някои страни дори са създадени центрове за лечебна конна езда. Чрез хипотерапия се лекуват и някои психомоторни заболявания, като загуба на равновесие или липсваща координация на движенията.

Хирудотерапия – лечение с пиявици

Това на пръв поглед неприятно лечение, всъщност е изключително ефективно. В миналото хирудотерапията е била използвана като лек на почти всяко заболяване, а днес тя е метод за лечение в нетрадиционната медицина.

Делфинотерапия

Делфините се използват като средство за лечение в психотерапията. Контактът с тях намалява психичното напрежение и увеличава способността за концентрация. Делфините умеят да помагат изключително добре и на деца с говорни проблеми. Делфинотерапия се прилага и при деца, страдащи от церебрална парализа, аутизъм и синдром на Даун. Плуването с делфини пък, разтоварва и успокоява хора, преживели някакъв стрес.

Рибките също влизат в ролята на доктори

Установено е, че съзерцаването на аквариум с рибки действа изключително успокояващо и води до намаляване на кръвното налягане и стреса.

Специален вид риби пък лекуват и редица кожни заболявания. Такива има например в Турция, в балнеологичен комплекс с минерални извори с температура от 37 градуса. В него виреят въпросните рибки, които буквално почистват кожата ви от всякакви бактерии.

Гризачите ни спасяват от комплекси

Неуверените в себе си хора е хубаво да отглеждат хамстери, мишки или зайци. Гризачите помагат в преодоляването на затвореността и комплексите, като намаляват тревогата и агресията.

Птиците повишават настроението

При чести неврози, гастрит и язва на стомаха е полезно просто да си поседиш до клетката, да слушаш мелодичните трели и да наблюдаваш птиците. А вълнистият папагал облекчава болките в сърцето.
Животните и техният лечебен ефект намират място и в психотерапията, където като лечебно средство се използват звуци, издавани от животни, както и образи на животни (снимки, рисувани картинки, а може и видео).


Кучетата са опитомени вълци

В течение на хилядолетия се превръщат в емоционални другари на човека

48_kucheta1.jpg


Кучето е най-добрият приятел на човека. И неслучайно. Четириногите любимци имат забележителната способност да четат човешките емоции – по израза на лицето и интонацията на гласа. Способност, която досега бе характерна само за хората.

Животните могат не само да интерпретират чувствата на себеподобните си, но и да разпознават намеренията им. За да разбере емоциите на представители на друг вид обаче, мозъкът трябва да е способен да пренапише в умствени образи видяното и чутото, след което да може да го оцени, сравни, свърже и комбинира. Кучетата например, стават много по-внимателни, ако изражението на лицето съответства на интонацията. Все повече собственици на кучета са убедени, че животните им са много чувствителни към настроението на членовете на семейството.

Интересен факт е, че кучетата предпочитат усмихнатите лица. Любопитно е също така да се знае, че първите вълци, опитомени от хората преди хиляди години, са били ловни животни. Постепенно те са се превърнали в работни кучета, помощници във ферми, докато накрая не израснали в емоционални другари на хората.

Проучвания показват, че общуването с куче съдейства за изработването на окситоцин – т.нар. „хормон на любовта”, като успоредно с това води до намаляване на нивото на „хормона на стреса” – кортизол.

Източник: blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук