Жълт код за обилни валежи в 19 области на страната, възможни са градушки

0
54

Жълт код за обилни валежи от дъжд е в сила за 19 области на страната днес, сочи справка на сайта на НИМХ.

Предупреждението е в сила за областите Враца, София област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Ловеч, Кърджали, Хасково, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас. В тези райони на места количествата на валежа ще достигнат 25-35 л/кв.м.

От НИМХ съветват гражданите да бъдат внимателни за възможност от локални наводнения. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. Затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг, пишат от Агенция Фокус.

Ще остане облачно, валежите ще продължат и на много места ще са значителни.

През деня в отделни райони ще има и гръмотевична дейност; възможни са градушки. До вечерта дъждът ще отслабне, на места временно и ще спре. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, привечер ще започне да се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са предимно между 4 и 9 градуса, дневните ще се понижат и максималните ще са между 8 и 13 градуса, сочи прогноза на НИМХ, цитирана от БТА.

Черно море

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, значителни – след обяд. Ще духа предимно умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 9-11 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Планините

Над планините ще е облачно с валежи от сняг, под около 1500 метра – от дъжд. На места валежите ще са значителни, в отделни райони ще има и гръмотевична дейност. До вечерта явленията ще отслабват. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад, по най-високите части от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5 градуса, на 2000 метра – около минус 2 градуса.

Вторник

И във вторник облачността ще е по-често значителна, все още ще има и превалявания, но ще са на места, ще са краткотрайни и предимно слаби. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В сряда ще има повече слънце, а по-значителни временни увеличения на облачността ще има в следобедните часове. На места, главно в Източна България и планините ще превали краткотрайно. В Южна България вятърът ще отслабне, на места и ще стихне, в Северна ще остане до умерен, ще отслабне през нощта. Минималните температури ще са по-ниски, максималните ще започнат да се повишават.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук