Забулената Емине загуби съдебно дело за забрадката си

0
1253

Административен съд в Благоевград отхвърли жалбата на ученичката от гоцеделчевското село Вълкосел Емине – деветокласничката, която ходи на училище забулена.

Момичето заведе дело, в което оспори заповедта на директора на гимназията за преместването й в духовно училище. Според Емине и баща и това било дискриминация и заведоха дело.

Съдия Вълкадинова в решението си е посочила, че задължение на ученика във всяко светско училище е да спазва утвърдения правилник. Въпреки предупреждението и последвалата заповед на директора, Емине продължила да влиза в часовете с мюсюлманската забрадка. Дори направила подписка сред съучениците в нейна защита.

Според съда, поведението на Емине е накърнило авторитета на училището.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок.

Родителите на 16-годишната Емине ще обжалват решението.

Бащата на момичето, който е експерт в Главно мюфтийство, представляваше дъщеря си, без адвокат. Той е категоричен,че ще извърви цялата процедура по съдилищата и ще стигне до международните институции,ако трябва.

Сагата с непълнолетното момиче започнала преди 7 месеца. Емине се върнала от курс по Коран променена. Изведнъж решила, че трябва да ходи забулена, което е в разрез с вътрешния правилник на училището. Тя е единствената, която не се е съобразила с правилника и реши да съди школото. Другите ученици се съобразяват с въведения ред на светско училище./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук