Заведенията – скептични, но очакват заповед за отваряне до сряда

0
150

Българската асоциация на заведенията очаква до сряда министърът на здравеопазването да издаде нова заповед, с която да уточни условията, при които ресторантите ще отворят врати.

„Нека видим какво ще стане. До 1-ви март има още цяла седмица. Надяваме се най-после да отвори една част от сектора, а другата част около две седмици по-късно, както са казали за нощните заведения, където положението е по-трагично, защото за 2020 г. те са работили 4 месеца. Като цяло състоянието на бизнеса е много зле“.

Това коментира пред „Фокус“ председателят на БАЗ Ричард Алибегов. Според него, ако ресторантите отворят врати на 1-ви март, се очаква нощните заведения да отворят врати около 15 март.

Докато не излезе нова заповед от министър Костадин Ангелов ресторантьорите остават скептични по въпроса за отваряне, каза още Ричард Алибегов. Той коментира и какви конкретно условия очаква от здравните власти за работа по време на пандемия.

„Според нас условията трябва да са такива-каквито бяха преди. Предполагам, че ще се работи на 50% от капацитета на заведенията, очевидно ще има и краен час на работа до 22:30 часа, докато отворят нощните търговски обекти, но най-важното е да започнем да работим“, каза председателят на БАЗ.

По неофициални данни около 20% от заведенията няма да могат да отворят врати, каза още Ричард Алибегов. Според него заведенията, който в момента работят само като доставка на храна са на загуба, но продължават да вършат работата си само и само за да задържат персонала, а помощта договорена от НАП идва твърде бавно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук