Загадка! Мистериозни стонове от дъното на Океана озадачиха учените

0
1581
powerful ocean waves breaking natural background

Геофизик фиксира акустични аномалии, причинени от свободни вибрации на океанското дъно, с помощта на долен сеизмограф. Съответното проучване е публикувано в списанието Geophysical Research Letters.

Чувствителността на вибрациите е десет хиляди пъти под минималния праг на възприемане на човешкото ухо. За първи път такова явление бе документирано през 1998 г., но причината за появата му все още е неясна. Експертите подчертават, че „шумът“ се наблюдава дори при нулева сеизмична активност.

Новите данни бяха получени от екип от учени от Франция и Германия, начело с Марта Дийн от Парижкия институт по физикология на Земята. Геофизиците изучават колебанията в дъното на Индийския океан на две точки на дълбочина от 4,540 и 4,260 метра и записват постоянни звукови вълни с честота от 2,9 до 4,5 херца.

Изследването също така представя няколко хипотези, частично обясняващи този феномен. По този начин учените предполагат, че „бръмченето“ може да възникне или поради акустичен резонанс между атмосферата и земната кора, или поради взаимодействието на твърдата повърхност с океанските вълни.

Превод и редакция: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук