Заек Попска яхния

0
1417

В рецептите заешкото месо най-често се съчетава с много лук. Рецептата за попска яхния със заешко е вариант на лучена яхния със заешко месо. Заек попска яхния е богато ястие, което се приготвя с много зеленчуци.

1 кг. кромид лук
3 моркова
1 малка глава целина
8 дафинови листа
6 зърна бахар
3 глави чесън
1 кг. домати
1 лимон
10 маслини
1 кг. заешко месо
черен пипер

Обелват главите лук, като е добре да изберете средно големи глави лук. Измивате и обелвате морковите и ги нарязвате на дебели кръгчета. Обелвате и чесъна, почиствате и нарязвате на едри кубчета целината. Заешкото месо измивате и нарязвате на големи парчета.

В дълбок тиган или тенджера загрявате ½ чаена чаша олио, след което в него изсипвате парчетата заешко месо. След като заешкото месо придобие леко златист цвят го извадете от мазнината и в същото олио изсипете и всички зеленчуци (без доматите) за няколко минути.

Най-добре е да приготвите попската яхния със заешко месо в гювеч, но ако нямате гювеч може да приготвите ястието и в тенджера. Изсипвате запържените зеленчуци заедно с мазнината, месото, всички подправки, маслините, целите домати в гювеча и разбърквате, като най-отгоре нареждате нарязания на резенчета лимон. Ако ползвате домати, то ги измивате и ги слагате цели, ако нямате пресни домати може да ползвате и домати от консерва. Слагате гювеча с попската яхния със заешко в студена фурна и я включвате на максимални градуси, след което намалявате фурната на 200 градуса и оставяте ястието да се пече за около 2 часа.

Ако нямате гювеч и приготвяте ястието в тенджера, то ще ви е нужно по малко време. Изсипете запържените зеленчуци, маслините, доматите, месото и подправките в тенджерата и сложете на котлона да се вари на слаб огън за около час./supichka

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук