Зам.-председател на ЕП е сред задържаните в Брюксел, в ареста са и евродепутати

0
121

Подкупите са опит за намеса в политиката на ЕС от страна на Катар

Заместник-председател на европарламента е сред задържаните в Брюксел предполагаеми участници в международна схема за корупция и пране на пари. Запечатани са и офисите на асистенти на двама евродепутати.

Белгийската прокуратура съобщи за петима арестувани във връзка с разследване, започнало в средата на юли. Сред тях е и 44-годишната Ева Кайли. Тя е бивш водещ на гръцка телевизия и сегашен заместник-председател на Европейския парламент.

В хода на антикорупционното разследване са претърсени 17 домове, от които са иззети 600 хиляди евро в брой, документи и мобилни телефони.

„Прокуратурата е образувала досъдебно производство още преди няколко месеца. Става дума за корупция, пране на пари и престъпна група за подкупване на евродепутати от страна на държава от Персийския залив. Смятаме, че подкупите са опит за пряка намеса в политиката на Европейския съюз“, заяви говорител на белгийската прокуратура.

След съобщенията за ареста на Ева Кайли председателят на гръцките социалисти Никос Андрулакис написа в Twitter, че тя е изключена от партията.

Според белгийски медии държавата от Персийския залив, която стои зад опита за търговия с влияние, е домакинът на Световното първенство по футбол – Катар.

Анисия Иванова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук