Западните Балкани ще се превърнат в строителна площадка, обеща Борисов

0
2194

Западните Балкани ще се превърнат в строителна площадка. Това е най-явният резултат от срещата на върха за интеграцията на държавите от региона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Виенския икономически форум.

На форума след срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани в София Борисов обърна внимание на множество инфраструктурни проекти, които предстои да се осъществят. „Те са не само за Западните Балкани, те са в полза на Гърция, в полза на Румъния, в полза на България, в полза на Турция“, допълни премиерът.

По думите на премиера Западните Балкани са се превърнали в една от най-важните теми за ЕС. За това и срещата била толкова успешна.

„И Зоран Заев вчера все едно папа избрахме. Имаме новина, ще се разберем за името. Всички пляскат. Беше доста приятно“, каза Борисов.

„Така, както ми се подиграваха в България, защото ние много обичаме да се подиграваме в България, не знам при вас как е, но темата Западни Балкани така се вдигна, че сега всички големи геостратегически играчи искат да дойдат да участват в София на тази тема“, допълни Борисов.

След откриването на форума премиерът проведе и двустранни срещи с лидерите на страните от Западните Балкани. В хода на срещите всичките лидери от държавите в региона бяха единодушни, че вчерашната среща е дала силна подкрепа от страните членки за европейската перспектива на Западните Балкани.

Лидерите благодариха на Борисов за личната му ангажираност за поставянето на дълго отлаганата тема „Западни Балкани“.

Фокусът на срещата на Борисов с премиера на Сърбия Ана Бърнабич беше поставен върху значението и ефектите от осъществяването на проектите за свързаност на Балканите. Според двамата новата инфраструктура, транспортните коридори и добрата дигиталната свързаност са от ключово значение не само за шестте страни от региона, но и за развитието на целия континент.

Тази тема Борисов коментира и с премиера на Косово Рамуш Харадинай. „Спокойствието на Балканите е изключително важно за Европа и всички ние трябва да работим за разбирателството между отделните народи“, заяви Борисов. По думите на премиера свързаността, добрата икономика и повишаването на стандарта на живот за хората в региона ще донесат мир в региона.

Премиерът посочи и че на Балканите няма малки и големи държави. От своя страна Рамуш Харадинай заяви: „България е пример за нас и ние следваме това, което правите.“

На срещата с премиера на Македония Зоран Заев двамата се обединиха около това, че подписаният между страните ни договор за добросъседство през миналата година е стимулирал интереса и процеса на изграждане на доверие към региона.

Премиерът ни се срещна още и с министър-председателя на Албания Еди Рама, както и с премиера на Черна Гора Душко Маркович.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук