Заради енергийната криза в Европа: Режим на тока въвеждат в Швейцария

0
234

Швейцария може да прибегне до четиричасови регионални прекъсвания на електрозахранването, ако енергийната криза в Европа доведе до недостиг на електроенергия през зимата, каза високопоставен представител на комуналния сектор на алпийската страна, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Страната се подготвя за недостиг на електроенергия и газ заради войната в Украйна и възможни прекъсвания на доставките на газ и проблеми в атомните електроцентрали във Франция, където работят едва половината реактори, а френският ядрен оператор изпитва сериозни затруднения, въпреки че енергийните доставки засега са сигурни, казаха официални лица.

Майкъл Франк, директор на асоциацията на швейцарските електроенергийни компании VSE, каза, че Швейцария планира постепенно да въведе все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо.

Първо правителството ще поиска доброволни стъпки за икономии – кампания за осведомяване на обществеността предстои следващия месец. След това може да се ограничи несъществената употреба на електроенергия като осветяване на витрини, използване на мобилни нагреватели или улично осветление през нощта, каза той на правителствен брифинг в Берн .

След това може да нареди на около 30 000 компании да спестят до 30% от потреблението на енергия при екстремен сценарий. Той изчисли, че първите три фази могат да намалят търсенето на електроенергия с 25-30%.

В краен случай Берн може да изключва по график части от електропреносната си мрежа.

„Трябва да си представите това като пъзел. Отделни сегменти ще бъдат изключени за четири часа, след което ще бъдат включени отново, когато други ще бъдат изключени. Някои части от мрежата няма да имат захранване за четири часа, след това отново ще има захранване за четири или осем часа в зависимост от ситуацията“, каза той.

Швейцария избра подход на разпределение, защото иска да избегне директно пълно спиране на мрежата, каквото допуска Франция, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук