Заради липса на приходи от реклама: Евтини тв продукции през януари

0
905

Частните телевизии пазят тежката артилерия за пролетта

Сега и зрителите са лениви, и рекламодателите са стиснати

 

99% от хората стартират трудно новата година. Празниците са от­минали, виното е изпито, прасето е оглозгано. За­реждат се студени и мъчи­телни дни, в които всеки се моли да го замразят за два месеца и да го събудят с пукването на пролетта.

Подобна техно­логия още не съ­ществува и всеки се бори кой както може с новогодишната депресия. Абсолютно същи­те проблеми мъ­чат и телевизиите ни. Преди 31 де­кември частните медии са напомпали яко мускули с цел да привлекат мало и голямо към своите про­грами. Трите изда­ния на „Биг брадър” по „Нова” во­диха епична битка с „Фермата” по Би Ти Ви. Дори БНТ показа зъби с риалити проекта си „Ръкописът”. Все­ки един от основ­ните играчи обяви безапелационна победа. От Би Ти Ви дори заявиха, че са отбелязали ре­кордно зрителско гласуване на фина­ла на тяхното фер­мерско риалити и вече проектират нов сезон. Проду­центите на „Биг брадър” отговори­ха на неприятел­ския огън с хвалби­те, че са направили най-ин­тересното ВИП риалити за всички времена.photo_verybig_1539603

По празниците подобни изхвърляния се преглъщаха по-леко с виното и сушеницата. Но след първи януари е далеч по-тихо и обрано откъм хвалби на двете частни медии.

Те не падат по гръб и обявиха нови формати. По Би Ти Ви тръгва нов сериал, а по  „Нова” ще гледаме бивши риалити звезди, които се правят на луди в чужбина. Но това със сигурност са евтини предавания, които едва ли претендират да се качат на първите места в класа­цията на зрителския инте­рес. За постната продук­ция през януари и февруари има съвсем друга при­чина, различна от след-празничната депресия, налегнала телевизионерите.

„Схемата е изключи­телно проста и не се е про­меняла от години. Преди празниците рекламодателите вкарват всичките налични сред­ства за тв реклама. Ясно е, че всяка фирма иска нейният продукт да се появява на екран по Коледа и Нова година. Не забравяйте статисти­ката, че по празниците на 2015 г. българите са по­харчили поне 2 млрд. ле­ва. Рекламодателите мо­же и да са на солидна пе­чалба, но проблемът е, че са опоскали до шушка бюджетите си за рекла­ма. И през януари го да­ват много по-кротко. Рекламните блокове са по-къси, телевизиите печелят по-малко. И съответно те самите не се напъват да инвести­рат в скъпоструващи продукции”, обяснява медиен ек­сперт.file35487

Според него пълнене­то на програма с по-не­взрачни предавания и от­давна втръснали филми ще продължи чак до март. В същото време двете най-гледани част­ни телевизии категорич­но отричат да са замрази­ли творческия потен­циал в очакване на първа пролет.

От Би Ти Ви още преди Нова година се похвали­ха, че пускат на екран но­вия си сериал. Става дума за комедийна поредица с леко тийнейджърски привкус. Млади хора ще се забъркват в смешни ситуации, които след то­ва ще трябва да решават. От първи януари

по Би Ти Ви стартира и новото риалити „Българи на три морета”. В него бившата звезда от „Къртицата” Емил Каменов и Мис Джуки Габриела Радославова. Двамата никога не са на­пускали пределите на скъпата ни татковина, а сега ще ги юрнат да оглеждат забележител­ностите на Европа. И от това предизвикателство, естествено, се очаква да се родят куп комични си­туации, които да привле­кат зрителския интерес.

Приключенията на ги­ганта Емил и джукестата блондинка поразително много приличат на пре­междията на съпрузите от ромски произход Валя и Mopo.

Тяхното шоу се върте­ше по Тв 7 във финансово охолните времена не те­левизията. И те на бяха минавали границата, и те обикаляха Рим и Лондон и събираха сапунчета, хавлиени кърпи и чехли за баня от хотелските си стаи. Продуцентите на риалити формата „Валя и Моро превземат света” сега ще правят „Българи на три морета”. Едва ли ще им е трудно да напи­пат верния ритъм, след като вече са го изтренирали. А за реализацията на подобно предаване не се искат чак толкова много средства. С двамата герои вървят още оператор, режисьор и главен редактор, който трябва да им измисля си­туациите. Трудното било да се вземат разрешения за снимки по музеи, че църк­ви и други атрактивни дестинации, които ще оби­калят Емо Каменов и Га­бриела Радославова.

При конкуренцията в „Нова” засега не смятат да излизат на международна­та сцена. Там са си направи­ли добре сметката и удъл­жиха „X фактор” до края на януари. Музикалното шоу се радва на голям зри­телски интерес, а е платено още преди Нова година. Така че сега „Нова” няма да вади от януарския бю­джет, за да доплаща. От „Нова” не бързат да пускат нови формати и ще залагат на повечко филми и сериа­ли.

От БНТ засега не комен­тират кога ще стартира гво­здеят в тяхната програма – петият сезон на „Под прикритие”. В интернет се завъртя информация, че първият епизод ще бъде излъчен в средата на януари, но това не отговаря на истината. Възможно е национална­та телевизия също да пази рейтинговата си продук­ция за март, когато ще стартират и основните формати на Би Ти Ви и „Нова”.densing_stars

Чудаци срещу танцьори през март

Януари и февруари ще с изтърколят неусетно, а през март рекламодателите ще готови да развържат кесиите. Затова и от частните телевизии отсега са се подготвили да запълнят праймтайма с хитови формати. Няма да се рискува и ще се залага на добре познати предавания.

Би Ти Ви разчита много шоуто за чудаци „България търси талант”. Само си спомнете какъв шум се вдигна, след като нашенец опита да дърпа лек автомобил с въже завързано за пениса му. Подобни истории винаги се приемат повече от добре от публиката. Ще има и нов сезон на предаването „Мастър шеф”, което ще е подкрепено и от още едно готварско риалити.

По „Нова” известни хора отново ще танцуват, докато им излязат пришки по краката, в „Денсинг старс”. Телевизията връща в ефир и забавната игра „Семейни войни”. Обмисля се идеята за втори сезон на „Женени от пръв поглед”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук