Заразените с коронавирус у нас са 220 души

0
230

Заразените вече са 220, двама нови от вчера – от Пловдив, мъж на 35 години и жена на 60. Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на националния щаб по борба с коронавируса.

 

Във ВМА са настанени 21 души.

492 хиляди е дарила Българската банка за развитие на болници в страната. 350 души се тестват на ден.

Продължава тенденцията за все повече дарители, това е много хубаво и показва мобилизацията на цялото общество, добави ген.-майор Венцислав Мутафчийски.
„С 492 хиляди лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе – на повечето места с респиратори и тестове. Във ВМА е дарена автоматизирана система за екстракция на РНК, както и окомплектоване с китове. Дарени са още мобилни респиратори в Ловеч – 3 броя, мобилни апарати за механична вентилация за Видин и Враца, като продължава тенденцията за все повече дарители. Това е много хубаво и показва мобилизацията на цялото общество. Има и много дарители, които са частни лица“, продължи Мутафчийски.

 

Само със 100 000 са се увеличили случаите по света само за един ден, Италия гони Китай по заболеваемост.

 

„Излязоха първите изследвания след освобождаването на круизния кораб. 17 дни след освобождаването му има още вирус на кораба. Вирусът показва завидна устойчивост. Това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои. Освен дистанция и дезинфекция на ръцете, трябва и дезинфекция на повърхностите“, добави проф. Мутафчийски.

 

Обикновен грип вече няма, благодарение на взетите мерки от щаба, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести обясни с какво е по-опасен коронавирусът  – с това, че неговата смъртност е висока и то главно при хора с някакъв имунен дефицит, които изискват дълго лечение. „Вирусът е опасен, защото засяга долните отдели на дихателната система, засяга алвеолите и прави двойна бронхопневмония, като действа на дихателната мускулатура. Възрастният болен, когато изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде сложен на командно дишане. Но когато започне да се подобрява от грипа, като му се махне тръбата за дишане, той не може сам да диша“, обясни проф. Кантарджиев.Епицентър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук