Зареждат от слънцето осветлението в парковете на Велико Търново

0
94

110 лампи в парковете на Велико Търново ще бъдат с фотоволтаични панели, а захранването от мрежата ще е само  резервно, когато времето е облачно и панелите не могат да осигурят достатъчно енергия. Това предвижда проект на общината за рехабилитация и модернизация на уличното осветление. С близо 922 хил.лв. слънчеви панели ще захранват и част от уличното осветление, което предстои да бъде изградено в кварталите “Бузлуджа”, “Колю Фичето”, “Зона Б” и “Картала”. В тях живеят над 37 000 от жителите на старата столица.

Целта на проекта за уличното е повишаване на енергийната ефективност, намаляване на емисиите на въглероден диоксид и спестяване на средства в размер на 200 000 лв. годишно.

Той предвижда въвеждане на автоматизирана система за управление чрез софтуер и двупосочен обем на данни, подмяна и включване в системата на управление на 1581 LED осветителни тела и др.
Проектът на община Велико Търново е един от 19-те одобрени сред над 120 кандидати, като за целта екипът е заложил на по-модерни решения.

“За да бъде класиран проектът и да е полезен за общината, трябваше да заложим на високотехнологични съвременни осветителни тела, които осигуряват намаление на светлинния си поток по предварително зададен график. Това ще позволи например в малките часове на нощта осветлението да бъде намалено, когато движението е слабо, и ще доведе до спестяване на енергия”, каза инж. Ивайло Дачев, ръководител на проекта.

Той обясни, че при подготовката на проекта през 2019 г. очакваният срок на възвръщане на инвестицията е бил малко под 9 г., но предвид новите по-високи цени на тока този срок на откупуване е 4 години и половина. Общата инсталирана мощност ще бъде намалена от 160.94 kW на 51.68 kW, съгласно доклада за обследване за енергийна ефективност.
На този етап все още няма избран изпълнител, след като обявените няколко процедури бяха прекратени.

“На финалната права сме и се надявам в рамките на няколко седмици да имаме подписан договор за изпълнител на строително-монтажните работи. Надявам се този проект да бъде приключен успешно до крайната му дата 1 октомври т. г. ”, заяви Мариела Цонева, шеф на Дирекция “Проекти и програми” в общината. Тя уточни, че това е втори проект за енергийна ефективност, реализиран с норвежки партньори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук