Засега токът за битови потребители няма да поскъпва

0
1351

При скок на цената на тока на свободния пазар от 20% токът за битовите потребители ще поскъпне с 1-2% най-рано през юли. Това заяви  Петър Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика“ към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

За момента токът за битови потребители няма да поскъпва, каза още той. „Един скок от 20% там се отразява много малко и съответно спадовете също, т.е. постига се чрез регулираната цена на стабилност в по-краткосрочен и средносрочен план“, коментира Младеновски.

В същото време бизнесът готви протести срещу очакваното драстично поскъпване на тока на свободния пазар. Компаниите не се отказват въпреки обещанията на управляващите, че ще бъдат взети мерки за ограничаване на негативната тенденция. Подготвят се и законодателни предложения, които ще увеличат правомощията на енергийния регулатор за наблюдение на цените на електроенергията на свободния пазар.

Министерство на икономиката също е излязло с идеи как да се ограничи ръста на цената на тока на пазарни цени, каза ресорният министър Емил Караниколов. „Основното беше всичко да бъде на енергийната борса, като търговия и процедури за продажба на ток“, заяви той.

На 31 януари синдикати и работодатели готвят протести срещу очакваното шоково поскъпване на тока за бизнеса. Работодателски организации възнамеряват да сезират Комисията за защита на конкуренцията за тенденциите на свободния пазар.

/дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук