Засякоха за първи път гравитационни вълни, Айнщайн пак се оказа прав

0
1034

Обявявайки фундаментално откритие за физиката и астрономията, екип от международни учени съобщи вчера, че са засечени гравитационни вълни – т.е. смущения във времето и пространството, чието съществуване Алберт Айнщайн предрича преди век.

Когато две черни дупки се сблъскали преди 1,3 млрд. години, съединяването на огромните им маси изпратило сигнал през космическото пространство, който пристигнал на Земята на 14 септември 2015 г.

Вълните били засечени от два огромни подземни детектора в САЩ, всеки с дължина над 4 км, единият в Луизиана, а другият на 3000 км от него в щата Вашингтон. Те формират проект Лазерно-интерферометрична гравитационно-вълнова обсерватория (ЛИГО). Учените проверявали с месеци получените данни с колеги по света, преди да ги обявят.

Гравитационна вълна е смущение в гравитационното поле, разпространяваща се със скоростта на светлината. То е резултат от движението на огромни маси, предаващо се през пространствено-временния континиум, който според общата теория на относителността на Айнщайн е мрежа, изкривявана от теглото на обекта. Нищо не може да блокира тези вълни.

„Вълновата форма, изчислена въз основа на теорията му от 1916 г. съвпадна с това, което наблюдавахме през 2015 г.“, заяви Дейвид Шумейкър, оглавяващ екипа на ЛИГО. „Откритието е за „Нобел“, смята проф. Карстен Данцман – водещ европейски сътрудник по проекта./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук