Захариева: Целта ни е Македония да започне разговори за членство в ЕС на 26 юни (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

0
7659
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

Нашата цел е Македония да започне разговори за членство на 26 и 30 юни за ЕС и на 11 юли да стане член на НАТО. Ще помагаме и няма да пестим усилия това да се случи. 

Това заяви българският министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие, където се провежда фестивалът One Love Tour 2018. На него участват много изпълнители от България и Македония.

„Поздравявам двамата храбри премиери на Р Гърция и на Р Македония и двамата външни министри, които водиха преговорите. Убедена съм, че другата седмица вашият парламент – надявам се, че ще ратифицира договора, за да може на 26-ти и след това на 30-ти европейските лидери да обявят старта на преговорите“, заяви Захариева.

„Хората искат да бъдат заедно, да се обичат, да пеят, да творят, да се хранят заедно, да вървят заедно в европейското бъдеще. Няма време. Убедена съм, че след подписването на договора между Македония и Гърция утре между двамата външни министри в присъствието на двамата премиери, на комисарите Йоханес Хан и Федерика Могерини на 26-ти, когато е Съветът по общи въпроси, който аз председателствам, Македония ще получи зелена светлина за членство“, обясни Захариева.

Тя изтъкна ползите от подписването на договора за добросъседство между България и Македония. „Нищо не спечелихме с този 27-годишен спор. Нищо не спечелиха гражданите на двете държави преди подписването на договора за приятелство и добросъседство. Само ще спечелим, няма да има никаква загуба, ако на 26-ти юни Македония започне преговорите за членство. В противен случай рискуваме най-ранната следваща възможност – с много условности на европейските избори – най-рано 2020 г. Не мисля, че македонския народ заслужава да чака още 2,6 години да започне преговори за членство в ЕС“, обясни българският външен министър.

Запитана защо премиерът Бойко Борисов е отказал планувана среща с македонския президент Георге Иванов, тя обясни, че България не е искала да взема страна в техния спор. „Това, което се случи предишния ден преди нашата среща нямаше как и какво повече да кажем. България полага неимоверни усилия и полагаше още преди председателството да върне вниманието на Европа, която беше фокусирана в собствените си вътрешни проблеми, към нашия регион. Не искаме да взимаме страна в този спор, не искаме усилията на нашето, на вашето и на гръцкото правителство да отидат напразно. Основната цел беше да не се месим“, заяви тя.

Запитана от македонски репортер дали за България е приемливо името Република Северна Македония, Захариева отговори: „За България е прифатливо (въпросът беше зададен по този начин – б.р.) всяко име. Ние сме ви признали първи Република Македония в цялост. Това, което е важно за нас, нашият договор го гарантира – да няма териториални претенции“.

Захариева обясни, че договорът за добросъседство ще важи и след подписване на договора между Гърция и Македония за името. „Има текст, който гласи, че двустранните договори ще продължат да важат. Има и текст, според който договорът не е насочен към други държави. Единственото, което искаме, е заедно да бъдем в ЕС, когато сте готови. Нашата подкрепа няма да приключи с края на нашето европредседателство. Нашата цел беше да направим процеса необратим“, заяви Екатерина Захариева.

Тя показа, че е изненадана от становището на други посланици, които оценяват подписването на българо-македонския договор за добросъседство, който бе блокиран 15 години. „Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика. Не изпускайте този шанс. Направихме много, има още какво да правим заедно. Не чакайте още 2,6 г. – чакате от 2005. Нищо не се спечели от това. Ако не можеш да се разбереш със съседите си, няма как да се разбереш с никого. Нашите две държави, нашите храбри премиери доказаха, че със смелост може да направим много заедно и отпушиха този процес – целия процес към помиряване на Балканите“, заяви Захариева.

Относно споровете за общата ни история, българският външен министър заяви: „Какво като имаме претенции за славната ни велика история? Нали нашите хора се интересуват какво е тяхното бъдеще? Това, което трябва да правим, е да се помирим, да честваме заедно общите си празници и общите си исторически дати и да вървим заедно в бъдещето. Хората не се интересуват. Те искат да са заедно – е тука искат да пеят, да танцуват“, каза Захариева завъртайки глава към сцената на фестивала.

Тя допълни, че хората искат да ходят заедно по ресторантите, да пътуват, да се срещат. „Когато си част от европейското семейство границите дори нямат значение„, каза българският дипломат №1.

„Хората на изкуството и културата отдавна са заедно. Те дават пример на нас политиците какво трябва да правим. Убедена съм, че този фестивал ще стане дългогодишна традиция и нашето министерство винаги ще продължи да го подкрепя. Хората трябва да бъдат заедно и те се обичат, те искат да са заедно. Това направи договора, който подписахме – даде още по-голям тласък. Усетих го вчера в Струмица, усетих го преди това в Ново село. Нямаме друг шанс“, каза Екатерина Захариева.

ВИЖТЕ ВИДЕО:

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК:

One love tour 2018 започна в Скопие
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС
Иван Христов
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук