Защо бе поръчан атентатът срещу Алексей Петров

0
2143

Грузински топ мафиот зад наглия опит за покушение

500 000 евро струвал животът на Трактора, четирима украинци приели мократа поръчка

Експулсираният от България заради заплаха за нацио­налната сигурност грузински топ мафиот Гиа Хергиани е поръчителят на неуспешния атентат с гранатомети срещу Алексей Петров, а арестуваният украинец Роман Логвиненко – посредник в мократа поръчка. Това научи „Уикенд” от столичен антимафиот, участвал в разплитането на тежкото криминално престъпление срещу Трактора.

Преди дни украинецът Логвиненко бе арестуван при спецакция на МВР във връзка с атентата срещу Алексей Петров, извършен на 29 октомври 2015 г. Тогава двама терористи обстрелваха с гранатомети бронирания „Мерцедес” на бившия съ­ветник в ДАНС. Трактора оцеля по чудо най-вече заради неопитността на атентаторите, които стре­ляха с РПГ-та от близко разстояние.

До този момент про­куратурата е повдигнала обвинения на четирима души за стрелбата срещу бившия сътрудник на ДАНС.Това са украинците Артьом Темпинский, Максим Чорний и Йевен Балков, които са успели да се измъкнат от Бъл­гария след неуспешния атентат.

Четвъртият украинец, който единствен е арестуван – Роман Лог-виненко, е с българско гражданство и адрес в Пловдив. Логвиненко е организирал и планирал покушението срещу Алексей Петров повече от година. Според източ­ник от МВР украинецът Логвиненко е действал като посредник на грузинският топ мафиот Гиа Хергиани, койтоImage_5276473_128

платил 500 000 евро за смъртта на Трактора.

Гиа Хергиани бил по­знат на Петров и даже работел съвместно с негови хора до 2008 г, когато бил експулсиран от България заради съмнения, че търгува с оръжия и хероин. Херги­ани опитал да се спаси от изгонване, предлагайки рушвет от 250 000 eapo на тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов и съветника му Алексей Петров. Посредник взел парите с обещанието, че ще ги предаде на Трак­тора. Това обаче явно не се е случило, тъй като в крайна сметка Хергиани и още двама грузинци от обкръжението му са екс­пулсирани от страната.

„Грузинците са имали инвестиции за над 20 милиона евро в Бълга­рия. Те са се опитали да се върнат в страната преди 2 години и пак са платили рушвет, за да бъдат отменени запове­дите за експулсирането им. Това обаче не се е случило и Гиа Хергиани е разпоредил убийството на Алексей Петров”, раз­крива източникът.

С мократа поръчка се заел украинецът Ро­ман Логвиненко, който поддържал приятелство с Георги Жордания, съ­ратник на топ мафиота Хергиани. През пролетта на 2014 г. Логвиненко получил 500 000 евро от грузинските трафиканти на дрога и оръжие. Пари, с които да организира и планира атентата срещу Алексей Петров.

Първоначално Логви­ненко опитал да намери български изпълнители, но не успял да открие подходящите хора. Все пак двама пловдивчани известно време следели навиците на Трактора и стриктно записвали обичайните маршрути и поведение на  Алексей Петров. Тази есен Логви­ненко предприел и втора стъпка към реализацията на терористичния акт – наел професионални убийци от Украйна със завиден военен опит. Триото Артьом Темпинский, Максим Чорний и Йевен Балков пристигнало в България в началото на септември, за да ликвидира бившия съветник в ДАНС.Логвиненко

31-годишния Артьом Темпинский, за когото се смята, че е произвел първия неточен изстрел с гранатомет срещу мерце-деса на Алексей Петров, влиза в България на 13 септември през летище „София”. Два дни по-късно в страната пристига и вто­рият стрелец с гранатомет – 30-годишният Максим Чорний. Той напуска България на 1 ноември 2015 г. през ГКПП „Ка­питан Андреево”, тоест 3 дни след неуспешното покушение. Шофьорът на атентаторите е бил 29-годишният Йевен Балков, който влиза в България на 10 септем­ври и напуска страната на 21 октомври през ГКПП „Дуранкулак”.

Засега разследващите пазят в тайна по какъв начин атентаторите са се сдобили с гранатомети. Неофициално от МВР обаче разкриха, че РПГ-тата са купени чрез посредник от Военно министерство срещу 30 000 лева още през есента на 2014 г. Оръжието уж трябвало да бъде изнесено за Либия заедно с пратка от още 80 гранатомета и 600 снаряда.

„Бандата, опитала да ликвидира Алексей Петров, е истинска фабрика за убиване. Мишената е имал истински късмет, тъй като тримата издирвани чрез Интерпол украинци са участвали в поне 5 атентата в родината си и всичките им набелязани жертви са били ликвидирани” твърдят от МВР.

Бивш борец разкрил терористите заради премия от 100 000 долара

Премията от 100 000 долара, която Алексей Петров обеща на всеки, който даде точна информация за атен­тата срещу него, е основната причина извършителите на престъплението да бъдат разкрити.

Дни след като бившият съветник в ДАНС обяви огромната премия и гарантира анонимност, с него се свързал бивш пловдивски борец с фамилия Бухлев. Той работел за за­държания украинец Роман Логвиненко, но не като сърат­ник в престъпните му дела, а като представител на зе­меделски машини, които украинецът продавал   в   стра­ната.

Бухлев предал началника си и получил премията, а Алексей Петров издействал бивши­ят борец да бъде включен в програма за защита на свиде­телите, научи сен­зационно „Уикенд”.

Сега името и фами­лията на бореца ще бъдат променени и той ще се сдобие с нова самоличност. Прокуратурата раз­полага с още двама свидетели, чиито имена засега пази в тайна.

Тактиката на Алексей Петров да обяви парична награда за досто­верна информация за организатора на опита му за убийство се оказа повече от удачна вероятно ще започ­не да се прилага все по-често. „Нищо чудно в най-скоро време и други за­можни хора, които са били жертва на престъпление, или пък са пострадали техни близки, да последват примера на Петров и също да възнаградят с па­рична премия този, който им даде точна картина”, коменти­рат криминалисти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук