Защо има булдозери на Витоша?

0
152

Следи от багер при планинската пътека, която започва от село Железница и стига до Черни връх. Трасето изглежда неузнаваемо – личат следите на багер, земята е изхвърлена встрани и по пътеката се върви много трудно.

Румяна Тодорова е подала сигнал в Дирекцията на природен парк „Витоша“, откъдето получава обяснението, че в момента пътеката се подравнява. Подравняването на пътя е предприето от НСА, тъй като води и към тяхната база на Витоша.

Отдалеч личи, че по пътеката е работила тежка машина. Освен че верижната машина е загрозила част от пейзажа, тя е наранила и не малка част от корените на дърветата.

Хората, тръгнали на излет, също се чудят каква е била машината и защо е изровила пътя. След проверка се оказва, че туристическата пътека следва горски път. Той се стопанисва от ПП „Витоша“. Освен до Черни връх по него се стига и до хижа „Проф. Иван Стайков“, която е учебна база на Спортната академия. Оттам наели и булдозера. Според представители на академията това не е изравняване, а заравняване.

„Тук става дума за профилактика на съществуващ горски път, който да подсигури транспорт в случая на авария, на бедствие, инцидент с пострадали. Ако не се правят тези поддържания, ерозията отнася пътя“, казва пред bTV доц.Петър Янков, ръководител на катедра „Снежни спортове“ в Национална спортна академия.

От НСА съобщават, че с булдозера са обработени три участъка на пътя. „Технологията е такава, че само заравнихме дупките, получени от ерозията, не сме премествли земни маси“, заявява Деян Тодоров, главен асистент в катедра „Снежни спортове“ на Национална спортна академия. Той обаче признава, че техниката е засегнала коренови системи на дърветата, но казва, че „природата ще се възстанови бързо“.

По думите му, е можело да се използва по-щадяща техника, но нямало да бъде икономически изгодно, нямало и природата да е щадена, защото щяло да продължи 10 дни.

Според Тодоров, този път е важен, защото е и единствен, по който противопожарна техника има достъп до Витоша и е бил ползван при гасене на пожари, както и от ПСС при спасяване на туристи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук