Защо след дългата зима слънцето ни прави щастливи

0
3991
Happy woman on the sunset in nature in summer with open hands

Автор: Росица Ташкова

Защо слънцето ни прави щастливи

След дългата зима, първите слънчеви лъчи предизвикват леко вълнение в нас – чувството, че нещо хубаво предстои да се случи, придружено от прилив на енергия.

Като изключим риска от развитие на рак на кожата, излагането на слънце е полезно за човека. Разбира се, този риск не е за подценяване, но и тук важи правилото за умереност във всичко. Защото слънцето ни кара да се чувстваме добре.

Снимка 410369

Това се случва в нас на молекулярно и физиологично ниво. Когато денят нарасне и до очите ни започне да достига повече естествена светлина, тази „информация“ се предава до специална част от мозъка ни, отговорна за образуването на мелатонин – хормонът на съня, чието повишаване ни помага да спим добре през нощта. Светлината потиска неговото отделяне, а когато се стъмни, концентрацията му в кръвта ни се повишава и очите ни „натежават“.

Резултат с изображение за слънчеви лъчи

В същото време, друг хормон започва усилено да се синтезира под влияние на слънчевите лъчи – серотонинът. Той има обратно на мелатонина действие и ни кара да се чувстваме бодри и в добро настроение.

Много хора страдат от сезонна депресия – чувстват се добре през пролетта и лятото, но липсата на достатъчно слънце през есента и зимата ги потиска. За борба с депресията се използват лекарства, наречени селективни инхибитори на обратния захват на серотонина (SSRI), които правят така, че в кръвта да се отделят по-големи количества серотонин.

 Ултравиолетовите лъчи на слънцето са отговорни и за синтеза на витамин D в тялото ни, а той, от своя страна, подобрява имунната ни защита и повишава нивата на серотонин в мозъка ни, т.е. подпомага и доброто ни настроение.

lifestyle.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук