Защо чегъртат актьорите от „Под прикритие“

0
1330

Появата на образите на известните актьори от  сериала „Под прикритие“ на лотарийни фишове за чегъртане предизвика масо­во недоволство сред артис­тите и интелектуалния елит. Неприятно е да изтриват лицето ти с монета, след което да те напопържат, защото не т си донесъл късмет на закупи­лия фиша. Унизително е, защото с това лице актьорите се продават, разтърсват публиката, водят я до катарзис, продават надежди, правят кариера, трупат слава. При това става дума за известни творци , като Захари Бахаров, Михаил Билалов, Мариан Вълев, Койна Русева и колегите им от хитовата поредица.

Недоволството срещу комерсиал­ната употреба на популярните обра­зи обаче не е съв­сем честно. Защо- I то всички актьори са подписали договори, че ликовете им могат да се използват в продължение на 10 годи­ни по усмотрение на продуцентите. Не са допускали, че могат да бъдат включе­ни в игра на късмета, но не са изключвали напълно тази възможност и не са се * възпротивили да получат хонорари при това условие

I Заплащането за участие в I телевизионна поредица никак не е високо, а средната 1 актьорска заплата е унизителна – 500-600 лева. Затова I повечето от звездите търсят | всевъзможни начини да печелят, а много от тях напускат трупите, правят сами по­становки и обикалят с тях страна­та, от което си докарват при­лични доходи.

В случая с лота­рийните фишове арти­стите трябва да се сърдят на себе си и на продуцен­тите. Да изявяват претенции към техния морал. Макар в договорите им да не е упоме­нато, че ще получават пари от рекламни кампании, съз­дателите на „Под прикритие“ биха могли да отделят част от приходите от акцията с чегъртането за изпълнителите. И това ще бъде честно.

Да се тръби обаче, че поя­вата на образите на известни­те артисти върхулото фишо­ве е нечувана гавра и груба демитологизация на идолите, е преувеличено. Защото звездите

отдавна са принудени да правят халтура, за да се издържат

Ненадминатата Мая Ново­селска скоро се появи в ре­клама за немско ренде. Же­ната на Теди Москов пее и танцува в името на кухнен­ското пособие, което реже на шайби лук, моркови и карто­фи. Колегата й Владо Карамазов, препасан с готварска престилка, е сред предпочитаните рекламни лица за продажба на кухненски уреди

Любо Нейков възхвалява 1 качествата на всевъзможни

салами, Димитър Рачков и Мария Игнатова традицион­но греят в реклами на по­пулярна верига от заведе­ния, където приканват зри­телите да боднат някой де­ликатес. Талантливи актьори като Захари Бахаров и Башар Рахал водят телевизи­онни игри, макар че истин­ската им сила е в пресъзда­ването на дълбоки кинообрази или персонажи от светов­ната драматургия.

Заиграването с халтурата е опасно, защото може да отблъсне част от публиката, да изхаби таланта и лицата

на актьорите. Но времето е та­кова, че от изкуството трябва да се прави и бизнес, защото пари от бюджета за култура все недостигат. Стига при ко­мерсиалната употреба на по­пулярността да не се прек­рачва мярата и да се стигне до пълно опростачване.

Разликата между актьори­те от рекламите и героите от „Под прикритие“, чиито лица сега хората чегъртат, е, че на едните се плаща, а на други­те не. Тези от сериала, които са прецакани, са се съгласили с ужилването

Още когато са се подписали под договорите с условията за участие в сериала.

Иначе голяма разлика меж­ду рекламирането на готвар­ско ренде и използването на лика ти за хазарт няма. Прос­то компромис. Единият от кои­то се оказва безплатен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук