За Русия с любов: Възстановяват паметника на Брежнев в София

0
1389
Като повод за тази стъпка се изтъква наближаващата 110-та годишнина от рождението му

След като стана ясно, че инициативен комитет е обявил конкурс за изграждане на 3 метров бюст-паметник на американския президент Роналд Рейгън на входа на Южния парк, Дружеството на приятелите на Русия в България са подели инициатива за възстановяването на монумента на Леонид Брежнев в столицата.

Като повод за тази стъпка те изтъкват наближаващата 110-та годишнина от рождението му, както и специалните отношения, които е имал към страната ни.

Макар и определяни в СССР като застой, годините на управлението на Брежнев се оказват „Златен век“ за Народна република България, заради потоците от нефт и рубли, които безвъзмездно се изливат върху страната ни.

Бронзовият бюст-паметник на съветсия вожд му бе вдигнат още приживе по повод 75-годишнината му. Той е отктрит през декември 1981 г. в градинката на Софийския университет. Лично Тодор Живков застава като почетен караул на официалната церемония при откриването му.

В годините на горбачовата перестройка, паметникът тихомълком бе покрит и престоя доста време „опакован“, докато към края на 80-те просто изчезна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук