За смелостта да пишеш свободно и да противопоставиш в един роман Никола Гешев и Майер Лански….

0
325

Въпреки, че навсякъде се говори как литературата и въобще книгите са изтикани в периферията на обществения интерес, последните години наистина се наблюдава зараждащ се процес на съществено възраждане и завидна свобода.

Обществото гледа на литературата и изцяло на свободния български романизъм общо взето по два начина. Първият, да го наречем „консервативен“, вижда в съвременната българска литература резервоар от национални символи за идентификация. Другото гледище вписва литературата в един прагматичен контекст, в който от ключово значение са „компетентностите“.

Зараждащото се възраждане на интереса към съвременна българска литература, се роди от един необясним обществен психологически оксиморон. Търговците на книги абдикираха от книгите заради страх или зависимости, въведоха се абсурдни правила, непосилни за българските издателства и самоиздаващи се автори, които бяха изтласкани на уличната и в посока амбулатна търговия, заемайки в уж свободния ни и модерен свят – своето ъндърграунд място.

Да, абсолютен факт е, че в последно време повечето български автори, създаващите съвременна българска литература, сами продават книгите си в интернет и чрез директна връзка с читателите. Това може би мотивира хората да й обърнат повече внимание – типично в стила на пословицата, че „забраненият плод е най-сладък“.

Зараждащото се възраждане, зараждащият се интерес към съвременни български автори, съответно създаде инцидентно и своите съвременни възрожденци. Автори, писатели, които не се предават и успяват да се преборят за своето място – ръцете на българския читател.

Един такъв ярък пример е творецът, младият майстор на перото – Веселин Стаменов. За автора на „вулгарни романи“ има достатъчно информация в интернет, а книгите му се радват и дори са пример за т. нар. ъндърграунд популярност. Основният извор за неговата литература е социалната мрежа фейсбук, където писателят успява да реализира такива тиражи, каквито и най- големите вериги книжарници не биха допуснали, че могат да реализират. Една бърза проверка показва, че българският читател е жаден за съвременна българска проза, била тя вулгарна, скандална, жестока и с ексцентрична визия за романизма. А когато масата читатели говорят, критиците е редно да замълчат, така поне се прави там, където има реален разум и не се говори на сляпо под команда или инерция….


Веселин Стаменов

Каква е силата сам да постигнеш всичко това, не с подкрепата, а въпреки системата, статуквото, официално приетите принципи в този сектор… Анализ на творчеството и поведението на писателя Веселин Стаменов показва едно – изпъква основната движеща сила, а това е смелостта. Смелостта да опишеш схеми, имена, скандални факти и теории, версии, хипотези и мисли, които са в раздел „автоцензура“ в големите издателства и разпространители на книги. Стаменов не се церемони да употребява думи, фрази и да описва поведение, определено като „недопустимо“ и „непристойно“ за политици, общественици и герои на своето време…

Липсва страхът и в последното заглавие на Стаменов, което излиза до дни на пазара, историческия вулгарен роман – САМО ПРЕДАТЕЛИТЕ ОЦЕЛЯВАТ. Нещо подобно излиза за първи път на българския книжен пазар. Тук смелостта на автора минава познатите за него граници, защото се е осмелил да пише във време, в което той дори не е съществувал. В книгата на Стаменов смелостта му е стигнала краен предел, защото се е осмелил да противопостави в уникална фабула легендарния български полицай Никола Гешев с един от най-великите световноизвестни гангстери на всички времена – Майер Лански. „За първи път тръгвам в посока книжна сага, една историческа вулгарна поредица, която искам да остави без дъх читателя и да вдигна завесата за някои истини, скрити от цензурата на историята. Скрити заради политика, идеологии и… общоприети правила, които обаче не се спазват от елита  и стражата… Само от робите…“, коментира новата си книга Стаменов, правейки ракурс със структурата на Платоновата държава. Трябва да му се признае, че умее да разпалва интереса и да привлича вниманието към себе си. Заслужава да му се даде  шанс и да се пише за него… Види се има какво да каже и има кой да му вярва. А смисълът ще дойде след като прочетете новата му книга или част от творчеството му…

afish.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук