Здравко Здравков е новият главен архитект на София

0
1238

Здравко Здравков е новият главен архитект на София. Той е одобрен от журито на последния етап от конкурса и ще бъде предложен на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която трябва да го назначи на поста. Последното решение е нейното.

Другият финалист, който отпадна от състезанието е Влади Калинов. Той е директор на  „Контрол по строителството” от вече 10 години и беше сред кандидатите с реални шансове да наследи поста на арх. Петър Диков.

Здравко Здравков е създател на архитектурно бюро „Квадра-04“ и бивш главен архитект на Червен бряг. Той предлага да реформира Направление „Архитектура и градоустройство като се създадат три нови отдела – „Анализ и развитие на транспорта“, „Жилищни територии“, „Недвижимо културно наследство“ в направление „Архитектура и градоустройство“.

Според него е нужен интернет портал – вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги.
В концепцията му за града предлага равнопоставеност на различните видове градски транспорт. Той е „за“ стимулирането на велотранспорта в столицата.

В надпреварата за главен архитект се включиха 15 кандидати, като двама от тях бяха дисквалифицирани още в началото. Преподавателят в Нов български университет Петър Чавов и германецът Юрген Порш отпаднаха от конкурса, защото техните немски дипломи не бяха признати от журито. Така до представяне на концепции бяха допуснати 13 кандидати.

Само четирима от тях обаче изкараха нужната оценка от над 4 и бяха допуснати до защита – Влади Калинов, Здравко Здравков, Иван Моев и Иван Шишков.

След защитата им Иван Шишков получи оценка 7.10, а Иван Моев – 6.54 при нужна 8 и отпаднаха на последната права. Така на финалната права – интервю с журито, се явиха Влади Калинов и Здравков./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук