Здравословното хранене като фикс идея

0
1351

Хляб от лимец, киноа и годжи бери. Тези така модерни през последните години храни, чиито качества никой не оспорва, се превръщат в истинска мания за някои хора, за които здравословното хранене е истинска фикс идея.

Те следят стриктно за наличието на консерванти в храните, броят калориите, дори понякога обикалят целия град, за да намерят точно определена храна, която е здравословна. Дори отказват да ходят на гости у приятели, защото не знаят какво ще им сервират домакините. Ако се разпознавате в това описание, значи страдате от хранително разстройство, наречено орторексия. Разбира се, не всеки човек, който се стреми да се храни здравословно, е болен. Проблем има, когато цялото съществуване на даден човек е съсредоточено върху здравословното хранене.

„Какво да ям? Кога да го ям? Как да го ям? Откъде да дойде тази храна?“. Това са въпросите, които обикновено си задава страдащият от орторексия. Думата в буквален превод от гръцки език означава „правилен апетит“, а значението е „начин на хранене“. Терминът е въведен през 1997 година от д-р Стивън Братман. Той описва разстройството като маниакално пристрастяване да се консумира единствено здравословна храна. В резултат на което човек започва да страда от недохранване, депресия, хронични неразположения и постоянна умора. Броят на хората, които се отказват от консумирането на меса, тестени изделия, захар, масло, кофеин и алкохол, нараства лавинообразно.

Учените причисляват това състояние към психическите разстройства

като отбелязват, че от орторексия страдат предимно жени до и около 30-годишна възраст, съобщава „Дейли мейл“.

Орторексията застрашава с развитие на костно-ставни заболявания, сърдечни пристъпи, инсулт, диабет и депресия. Специалистите отбелязват, че за разлика от анорексията, орторексията е по-трудна за диагностициране. Тя е патологична и болезнено обсебваща мания.

Все пак орторексията е по-малкото зло от  анорексията и булимията, при които болният се съсредоточава върху количеството на храната, която приема. При орторексията фокусът пада върху качеството на консумираните продукти. Те трябва да са „чисти и здравословни“. Орторексиците са толкова фокусирани върху това с какво се хранят, че често са неспособни да участват в ежедневни дейности, изолират се и са нетолерантни към възгледите на околните относно храненето и здравето. Орторексия невроза се среща по-често при мъжете, отколкото при жените, сочат изследванията. Специалист съветва, ако усетим, че някой наш близък страда от орторексия, да не му казваме направо: „Ти си болен от орторексия“, защото това ще доведе до още по-голямо себевглъбяване. Най-добре би било човекът сам да осъзнае, че има проблем и да прояви желание да се пребори с него, но това обикновено не се случва.

Един орторексик може да си мисли, че се храни изключително добре, но в същото време да не го прави и да не е в отлично здраве. Най-често срещаните случаи са ограничаващите диети, обясняват специалисти. Естествено има здравословни състояния, при които това е препоръчителният режим на хранене.

Начинът на живот на орторексика много ограничава самия човек. Той често отказва покани за събирания от близки и приятели, тъй като почти винаги е убеден, че домакините едва ли ще са сготвили храната според неговите правила. Характерно за орторексиците е и чувството за вина, което изпитват, ако по някакъв повод – съзнателно или не, приемат „неправилна“ храна.

Ако мислите за правилно хранене повече от три часа дневно, планирате внимателно менюто си за следващия ден, отказвате се от вкусни и любими продукти заради полезната храна, тренирате до пълно изтощение, трябва да се обърнете за помощ не само към диетолог, но и към психолог./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук