Злокобен град на мъртвите се крие в Странджа

0
1501

Злокобен град на мъртъвци се е приютил в дебрите на най-тайнствената планина у нас – Странджа. Вековните гробове се разпростират на километър дължина в местността Пропада, край Малко Търново. Почвата там често пропада, откъдето идва и името на района, пише столичен ежедневник.
Домовете на покойниците зеят отворени от двете страни на стръмна пътека. Оттам навремето е минавал стар тракийски път, свързващ планината с древния Константинопол. Този път е свързан и с древното светилище в местността Мишкова нива. По него са пренасяни мраморните блокове, колоните, коритата и всички останали елементи на божествения храм. „В местността Пропада са разкрити над 40 надгробни могили, датиращи от периода III-V век.
В част от изградените от мрамор гробове са открити древни монети, поставяни под езика на мъртвите, за да могат те да платят на Харон – лодкаря на подземното царство, за преминаването си през подземната река Стикс“, разказва служителка на информационния център в Малко Търново. Според легендата Стикс е реката на омразата, която разделя земята от подземното царство. Суровият старец Харон превозва душите на умрелите, ако имат с какво да му платят. Според традицията този, който не може да му се изплати, ще се лута по бреговете на водата в продължение на сто години.
„В края на пътеката е и най-голямото съоръжение от този град на мъртвите. Куполна гробница, приютила след смъртта му знатен тракиец“, допълват още от центъра. Според някои хипотези това е тракийският владетел Ролистен, чийто пръстен е намерен в околността. Други предполагат, че там лежат останките на началника на близките рудници – Стратон. Сред зловещите вечни жилища се отличават наредени един до друг няколко оформени като саркофази гробове. По-голям, по-малък и най-малък, най-вероятно на баща, майка и дете. Противно на всички очаквания призрачната обстановка не плаши туристите. Щом времето се затопли, не липсват групи, които да искат да се разходят из града на покойниците.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук