Зоопарк от метал създава художник в родопско село

0
938

Зоопарк от метал създава художник в родопско село. Едно от животните, желязна риба, вече е атракция на рудоземското село Елховец. Металната пластика е дело на местния художник Антон Урдаджиев. Той я е монтирал край основния път през селото до реката.

„Исках да направя подарък за селото и освен това да напомня за това, че изкуството съществува и носи добри емоции, защото в страната все повече се забравя за него“, казва авторът. Изненадал се обаче, когато ежедневно започнали да спират преминаващи да се снимат с рибата.

риба от металМестните пък са „произвели“ рибата в място за срещи. 30-годишният Антон е завършил художествена гимназия в Пловдив и Художествената академия в София, специалност „металопластика“. „Прибрах се в село, защото тук имам свободата да работя и условия за това“, казва художникът.

Цял зоопарк от метал има в ателието си, хвалят го в селото. Урдаджиев е пригодил етаж от къща за свое ателие. Вътре изненадват внушителни по размер метални пластики на игуана, бухал и хамелеон изработени от стотици малки парчета арматура. „Много е трудоемко, всяко парче арматура е огъвано и заварявано поотделно. Една от тях отнема месец и половина сериозен труд“, казва Урдаджиев.

Металните пластики направил с идея да красят парково пространство. „Всичките ми екстериорни пластики са вдъхновени от природата. Най-добрият източник на изкуство е природата. Желанието ми е градовете и селата да се украсяват по този начин, така че да има неща, които да радват хората, а не само да ходят с наведени глави и да мислят за проблеми. Да има повече неща, които да предизвикват добри емоции с естетика“, казва Антон. Една от ефектните му творби извън металните животни е пластика на земно кълбо от стотици части на ръчни часовници./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук