Ексклузивно в ДЕЙЛИ ПРЕС TV! Иванчева чула в СРС-тата, че Ваклин и Дюлгеров искат да я „водят до Витоша“ (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Няма такава държава, няма такова правосъдие... Абсолютно е нагласено, както каза Марковски - Ако има правосъдие, ние сме китайци

0
22422

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – Апалативен специализиран съд

Специализираният апелативен съд отново отложи решението си по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

След като на 31 май, четвъртък, Специализираният апелативен съд отложи заседанието по делото, така че Иванчева и Петрова да могат да се запознаят с материалите по делото, на днешното заседание съдът отново отложи решението си заради нови доказателства по корупционната афера в общината, с които двете обвиняеми искат да се запознаят.

Новите доказателства са внесени тази сутрин от прокуратурата. Доказателствата представляват 4 тома с данни, събрани със специализирани разузнавателни средства.

В хода на заседанието Иванчева и Петрова се оплакаха, че от държавното обвинение са им отказали писмено достъп до всички доказателства.

Магистратите уважиха отново искането на двете подсъдими. Съдът задължисъщо така прокуратурата да предостави на двете и адвокатите им всички доказателства, с които обвинението разполага. Това трябва да стане до края на деня.

Следващото заседание по делото е насрочено за 7 юни, четвъртък, от 15 часа. Магистратите наблегнаха, че това ще бъде последното заседание.

На влизане в съдебната зала Иванчева и Петрова носеха 4 листа с откъси от дешифрирани записи на разговори. Част от разговорите отразявали диалога между две лица с инициали Д. и Б. Лицата говорели за проблемите, които им създава Иванчева и се притеснявали, че такива като нея могат да се появят из цяла София и даже на държавно ниво. Двете лица се чудели още как можело „Б.Б. и Ц.Ц.“ да допускат всичко това да се случва.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Разсекретеният разговор:
В: (бизнесменът Александър Ваклин) „Защо ББ и ЦЦ я търпят, защото накрая София ще се напълни с такива Иванчеви.
Д: (посредникът по подкупа Петко Дюлгеров): ш“ае появят, както си говорихме, а това е изключително опасно.
В: (бизнесменът Александър Ваклин) Ми ще се появят на държавно ниво, трябва да вземем мерки„.
(Информационна агенция „Дейли Прес“)

От прокуратурата обаче категорично отричат инициалите „Б.Б.“ и „Ц.Ц.“ да се споменават в СРС-тата.

Освен това на листите Иванчева и Петрова показаха записки, в които според СРС-тата двете лица (Ваклин и Дюлгеров) си говорили, че могат да ги сплашат като ги „водят до Витоша“ и „ще ѝ пратим командоси“.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Д: Ако не вземе парите какво правим?
В: Тогава ще я разходим на Витоша.
Д: Да, ще ѝ пратим командоси… ще бъде бутната към.
В: По-добре бизнес, отколкото сила!

Според кметицата на „Младост“ друг инвеститор пък споделил с Ваклин, че прокуратурата му предложила оферта 15 000 евро, за „да я няма“ Иванчева.

Иванчева също така обясни, че преписката на Ваклин не е бавена от нея, а от арх. Румен Русев, който беше назначен от Столичния общински съвет като временно изпълняващ длъжността кмет на района.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Припомняме, че на 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район „Младост“, след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на „Младост“ Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиарът на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на „Младост“.

От прокуратурата тълкуват, че факта, че Иванчева иска да управлява общината, макар и да е задържана за постоянно, е опасен прецедент, както и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от администрацията в „Младост“. Наблюдаващите прокурори решиха, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, така че да оттегли показанията си.

На заседанието на спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

Според кметицата на „Младост“ обаче е на мнение, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели „политическото ѝ унищожение“.

Тогава Иванчева заяви, че случващото се е репресия. По думите ѝ няма доказателство, което да доказва, че те са виновни. Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за пресконференция„, отбеляза Иванчева и добави, че това е политическа атака, която не трябва да бъде подкрепяна от съда.

Биляна Петрова от своя страна коментира, че й е идвало да се самоубие, а първоначално си е помислила, че е отвлечена. „Не разбирам какво съм направила и не знам за какво ме обвиняват прокурорите“, каза през сълзи Петрова.

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена, решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

По време на заседанието Иванчева използва присъствието на медиите и отсече: „Няма такава държава, няма такова правосъдие… Абсолютно е нагласено, както каза Марковски – Ако има правосъдие, ние сме китайци“.

Кметицата също така поиска на нейно място в община „Младост“ да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи каузата „Зелен Младост“.

Междувременно обаче стна ясно, че след два часа дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на „Младост“.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук