Иван Гешев: В България прокуратурата лови с въдица слонове, проблемът с коронавируса не стои добре

0
2666

Наказателното ни законодателство е най-остарялото в целия Европейския съюз, но въпреки това българската прокуратура лови слонове с въдица. Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев в интервю пред „Панорама“ на БНТ.

„Аз не знам дали има нечий провален бизнес (заради прокуратурата – бел. ред.), защото ние спазваме закона и спазваме разписани от закона процедури. Не винаги и не само и единствено прокуратурата е виновна при провал в съдебна фаза“, подчерта Иван Гешев, като добави, че с „над 95% осъдителни присъди по всички случаи в България този процент е много над средния за ЕС“.

По думите му пропагандната теза, че „съдът е безгрешен, че при него няма некомпетентност, че няма влияние и че не може да сгреши, е дълбоко невярна“.

„Причината за провал на едно съдебно и досъдебно производство може да са различни. Нашето законодатество е най-остарялото наказателно законодателство в целия ЕС. Но ние в България хващаме с въдица слонове“, изтъкна Иван Гешев.

За ареста на служители на високи постове в ГДБОП, довели до оставката на директора на службата Ивайло Спиридонов и на заместник главния секретар на МВР – главен комисар Георги Арабаджиев, главният прокурор посочи, че не става дума за подаден сигнал, а за разработка на дирекция Вътрешна сигурност на МВР.

„Това са най-висшите служители в МВР, които да противодействат на наркотрафика, което, само по себе си, е изключително неприятно. Разследването е извършено между Вътрешна сигурност на МВР и спецпрокуратурата, една трудна работа, защото това са опитни служители – те знаят как работят службите, прокуратурата.

За съжаление вместо да работят в полза на гражданите, те са, както се казва в американските полицейски филми, на хранилка на престъпния свят.
В случая не става въпрос за сигнал, а за добра оперативна работа на Вътрешна сигурност на МВР.“

Това е оперативна информация на МВР, от дирекция Вътрешна сигурност, докладвано е на прокуратурата и е работено съвместно, отбеляза главният прокурор.

„Работата е продължила няколко месеца, в тая група има и лица, които не са от МВР, вкл. и един, който се представял за служител на (американската служба за борба с наркотрафика) DEA, и който, разбира се, не е такъв. Колко време са функционирали – не можем да кажем, но това което са правили, са логистика на различни организирани престъпни групи за трафик на наркотици, удряне на техни конкуренти, закрила и всякаква дейности.

Те са работили за всеки, който си плаща, вкл. и за противоположни страни.

Това е информацията, с която разполагаме към момента, за съжаление не мога да я оповестя, минали са на по-високо ниво в играта, били са на крачка да компрометират нашите служби пред служби от ЕС и партньорски държави“, изтъкна Иван Гешев.

„Такива случаи има във всички държави, ще се върна пак към американските филми – половината от тях са на такава тематика. Въпросът е да се работи и при доказателства да се вземат мерки и тези хора да се изправят пред правосъдието. Във всяко стадо има и мърша“, отчете той.

На обвинението, отправено от президента Радев към главния прокурор, че с действията срещу негови съветници влизал в политическата игра на страната на премиера, Иван Гешев реагира така: „Коментарът, който би трябвало да направя, би бил политически, аз съм юрист, трябва да се придържам към фактите. Българският президент е политик, за съжаление – български политик. И ако възпроизвеждате правилно, това са поредица от политически изказвания (срещу прокуратурата), към които се присъединява и той.

Това е пореден политически коментар, отдавам го на това, че всички те са български политици и характерното за нашия политически живот е, че грешката винаги е у другия. Когато опре до твоите интереси, нещата се обръщат.

Главният прокурор не разследва, но доколкото съм запознат по случая със записа на премиера Борисов има проверка в Софийска градска прокуратура, приобщени са поредица от снимки,. Прокуратурата ни не се притеснява да разследва абсолютно всичко“, натърти Иван Гешев.

Той бе категоричен, че в момента Прокуратурата е изключително открита институция по един безпрецедентен начин. „Ние не викаме медии, оформя се практика, свидетели, обвиняеми сами да канят медиите на определени места.

През годините прокуратурата бе обвинявана, че е тайна, прикрита организация, която се страхува, унищожава човешки съдби. Сега, когато сме открити по безпрецедентен начин, идва обратната атака. Определени прокуратури, в съответствие с медийната политика, уведомяват определени медии, за да покажем нашата гледна точка, кое според нас е истината, българските граждани имат право да бъдат информирани.

Разпространението на информация е в интерес на гражданите, а не те да слушат само обвиняеми, олигарси, престъпници. Българските граждани трябва да бъдат информирани за дела с обществен интерес“, смята главният прокурор.

„Какво манипулативно има в това да се оповестят пред обществеността чатове на президентски съветник и бизнесмен, касаещи конкретен номер на криминалистическа регистрация с настояване тя да бъде изтрита? Или кое е манипулативното в това да оповестиш манипулативни чатове с искане за определен избор на дипломати? Седем дни преди да бъде официално публикувано съдебно решение, някой вече има достъп до него – това не е редно.

Аз не отговарям за кадровата политика на президента, на МС – какво ще предприеме президентът за моралния интегритет на негови служители, това не е мой проблем.

Моята работа е да определям задачите на прокуратурата, за да няма недосегаеми лица, които си плащат на всеки, променят закони, назначават магистрати, за да са сигурни, че законът няма да се спре на тях“, изброи Гешев.

Той призна, че и в прокуратурата „има мърша“. „Има осъдени прокурори, знам, че и в моето стадо има мърша, и имам конкретни сигнали, но трябва да се разграничат случаите за морална и друга отговорност. Например с прокурора в Русе – това е скандал от размера на Красьо Черния, но този човек има капчица достойнство и чест, след като си подаде оставката“, посочи главният прокурор.

„Хората, които нямат морал, са най-долу в класацията ми – тези хора са наречене с българката дума „гьонсурат“: за тях можем само да събираме доказателства и да ги привличаме към наказателна отговорност. В никоя страна от света няма процедура, според която някой политик, журналист или друг да посочва на прокуратурата кой да бъде разследван. Независимо дали исканията за това идват от президента или премиера, или от партия, няма значение – прокуратурата не подлежи на натиск.

За мое съжаление президентът се нареди сред българските политици, които атакуват прокуратурата, когато са засегнати техни политически интереси“, подчерта Гешев.

„Във вторник бяха извършени действия по отношение на друг съветник на Радев, беше иззет телефона му, беше обискиран дома му, но никой не разбра, понеже нямаше извикани медии. Вчера е бил разпитан трети съветник на президента. Аз не съм погнал всичките му съветници – двама съветници и един секретар са разпитани като свидетели“, обобщи главният прокурор.

По оценката на Иван Гешев, който от самото начало настояваше за налагане на строги мерки срещу разпространението на коронавируса, към момента проблемът с коронавируса не стои добре. „Този проблем е от компетентност на НС и на политическата ни класа – аз не се отказвам от моите тези. Дали НС и политическата ни класа имаха или нямаха куража да направят правилните неща, дали те се повлияха от политически интереси, това ще преценят българските граждани в бъдеще. Заради политиците ни през годините сме печелили битки, но сме губили войни“, върна се към историята главният прокурор. 

dariknews

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук