Иван Иванов: Определените цени на електроенергията и на топлоенергията от 1 юли се основават на ясна икономическа логика

0
4958
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Определените цени на електроенергията и на топлоенергията от 1 юли от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ се основават на ясна икономическа логика. В своите решения енергийният регулатор се ръководи от четири основни принципа – прозрачност, устойчивост на решенията, законосъобразност и справедливост, заяви на брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов. Той подчерта, че в ценовите си решения регулаторът стриктно прилага консервативен подход за недопускане на резки промени и отчита, от една страна, възможностите на потребителите, а от друга – необходимостта от устойчиво развитие на дружествата в енергийния и газовия сектор.

„Сегашният състав на регулатора не допусна резки промени в определяните цени и през изминалите три години тяхното увеличение беше значително под ръста на средната, минималната работна заплата и пенсиите, както и под нивото на отчитаната от НСИ годишна инфлация“, каза председателят на КЕВР.

Иван Иванов увери, че регулаторът и занапред ще използва всички законови възможности, за да не допусне резки ценови промени за потребителите на електрическа и топлинна енергия. 

Попитан как ще се отразят новите цени на топлоенергията на сметките на потребителите, Иван Иванов отговори, че топлата вода и топлинната енергия се ползват само от 15 процента от населението. В малките градове и в селата на България хората използват за отопление дърва, въглища и електроенергия. Затова най-важният показател е цената на електрическата енергия и се стремим тя да бъде минимално увеличена, но не трябва да допускаме да има тежки финансови затруднения на енергийните дружества, коментира председателят на КЕВР.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук