ИД активира „самотните вълци“ в цял свят

0
1569

Снимка: REUTERS

Най-голямото оръжие на терористите вече не са бойците в Рака

Те никога не са били част от „Ислямска държава“, дори не са били в Сирия. Стават терористи, без да напускат дома си. Всъщност най-голямото оръжие на „Ислямска държава“ вече не са бойците й в Рака, а тези, които живеят в градовете, които трябва да бъдат ударени.Експертите ги наричат „самотни вълци“.

Хора, желаещите да сеят смърт просто защото на самите тях им е писнало да живеят. Те трудно могат да бъдат разкрити от полицията, защото много от тях нямат дори досие. Вербувани са от групировката по интернет, а най-плашещото е, че в повечето случаи сами решават да направят атентат, след което обявяват, че е в името на ИДИЛ. Групировката с готовност поема отговорността за поредния терористичен акт.
След поредния атентат в Саудитска Арабия вече никой не може да разбере колко са всъщност атентатите, зад които наистина стои „Ислямска държава“. В интернет групировката има огромна империя. Само в туитър разполага с над 30 000 акаунта на членове и симпатизанти. Има и сайтове, които обучават дистанционно „самотните вълци“ как се правят експлозиви, учат ги как да избират целите си и как да извършват наблюдение.

Атентатите, за които ИДИЛ отговорна, се увеличават с всеки изминал ден. Само за последните седмици те последователно удариха Истанбул, Бангладеш, Багдад и Саудитска Арабия. Експерти прогнозират и нови убийствени атентати в Европа, както и на други места. Според тях тепърва „Ислямска държава“ ще урежда кървави сметки с всички страни от антиислямистката коалиция.

На летище „Ататюрк“ в Турция почеркът на групировката без проблем може да се разпознае. Подобно координирано нападение изисква професионално планиране, подготовка, достъп до ресурси и умело ръководство. Всичко това изключва варианта, че в него са участвали аматьори. Но има и много атаки, дело на „единаци“, където групировката просто си приписва отговорността. Подобен е случаят със стрелеца в Орландо.

Никой не можа да докаже, че въоръженият мъж, отговорен за убийството на 49 души в нощния клуб „Пулс“ в Орландо, е бил във връзка с „Ислямска държава“. Екстремистката организация е призовавала неведнъж „самотните вълци“ и е заявявала, че те действат от, нейно име.

ИДИЛ официално обяви стрелецът Омар Матин е един от нейните „войници“, но мнозина се съмняват. Бащата на Омар отрече той да е бил свързан с терористични организации. Мъжът твърди, че стрелбата не била предизвикана от религиозни възгледи. Бащата предполага, че ненавистта, която синът му изпитвал към гейовете, може да е причината за инцидента. Той разказва, че е бил свидетел на случай, когато Омар изпаднал в ярост, когато видял двама мъже да се целуват.

Групировката обаче с голямо задоволство си приписва атаките на всеки, заклел се във вярност на лидера й Абу Бакр ал Багдади – дори и без да е координирал действията си с централата.

„Ислямска държава“ неведнъж е призовавала мюсюлманите по света да извършват индивидуални нападения в чужбина, ако не могат да се присъединят към силите й в контролираните от нея райони на Ирак, Сирия и Либия.

„Превърнете този месец с Божията воля в месец на беди за неверниците навсякъде. Това послание е предназначено специално за войниците и привържениците на халифата „Ислямска държава“ в Европа и Америка“, каза говорителят на групировката Абу Мохамед ал Аднани миналия месец.

Преди стрелбата в Орландо “Ислямска държава” се е хвалила и с предишни нападения на нейни привърженици в САЩ, които, изглежда, са действали без пряка връзка с екстремистката групировка.

ИДИЛ пое отговорност и за атаката в Сан Бернардино, Калифорния. Тогава англоезичното й списание „Дабик“ посвети две страници за възхвала на атентата от декември, който бе извършен от съпружеска двойка, избила 14 души.
Съпругата Ташфин Малик се заклела във вярност на “Ислямска държава” във фейсбук малко преди самото нападение, сочат данните на ФБР.

Изследванията сочат, че след подобни убийства следват нови атаки, извършени като тяхно подражание.
„Ислямска държава“ от години подготвя в интернет уязвими лица, за да извършват нападения. Правят се опити да бъдат привличани хора без досие в полицията и разузнавателните служби, за да извършват нападения, организирани от тайните структури на организацията.

На базата на съдебни документи американски медии разкриха няколко вербовчици на ИДИЛ. Сред тях е 20-годишният Абди Нур от Минесота, който е започнал да вербува онлайн, след като заминал за Сирия през лятото на 2014 г.

Шестима души от Минесота са обвинени, че се опитват да се присъединят към „Ислямска държава“, казва Нур. В списъка е и 20-годишна американка от Алабама, идентифицирана от BuzzFeed като човека зад акаунта Umm Jihad, който насърчава доброволци да заминат за Сирия. Неотдавна говорител на „Ислямска държава“ призова за насилие, по-конкретно във Франция, Австралия и Канада, разпространявайки аудиозапис, в който се казва: „Ако можете да убиете неверник – американец или европеец, особено мръсните и злобни французи, или австралиец, канадец, или някакъв друг неверник от неверниците, воюващи срещу нас, включително граждани на държави, включили се в коалиция срещу „Ислямска държава“, разчитайте на Аллах и го убийте по какъвто и да е начин.“

Източник: 168 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук