Избираме новите 240 в парламента, 5333 се борят за място в НС

0
132

Отново лидерската битка ще е в 25 МИР в София

На 2 октомври отново отиваме до урните, за да изберем новите 240 народни представители.

Тези предсрочни парламентарни избори са трети за около година и половина. След редовния вот за Народно събрание на 4 април 2021 г. и невъзможността да се стигне до политически консенсус и формиране на парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство, бяха насрочени нови, предсрочни избори на 11 юли. Тогава ситуацията отново се повтори, след което през ноември 2021 г. се проведоха парламентарни избори. През декември 2021 г. в парламента беше постигнат политически консенсус и беше излъчено правителство, което оцеля до края на юни 2022 г., когато беше свалено с вот на недоверие. Това доведе до насрочването на нови парламентарни избори на 2 октомври.

Ясно е, че и този път най-гореща ще бъде лидерската битка в 25 МИР в София. Там ще се състезават лидери като Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов. Редом с тях отново ще е рапърът Христо Петров – Ицо Хазарта от „Продължаваме промяната“. Фолкпевицата Луна също отново ще се пробва в политиката точно в този район.

Сериозна конкуренция и в Пловдив-град. Там водачи ще са Бойко Борисов от ГЕРБ, Никола Минчев от ПП, Кристиян Вигенин от БСП и Тошко Йорданов от ИТН.

Във Варна Даниел Лорер от ПП ще мери сили с организационния секретар на БСП – Борислав Гуцанов, както и с лидера на „Възраждане – Костадин Костадинов“.

За изборите в страната е предвидено разкриването на 11 845 секции. За чужбина техният брой е 755 в 62 държави, по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК).

За вота през октомври регистрираните кандидати за народни представители са  5333, като от тях 1576 са жени.

Общо 29 партии и коалиции участват в днешния вот.

„Продължаваме промяната“ (ПП) е с номер 9 в бюлетината. Коалицията между ГЕРБ и СДС е с номер 24, а БСП – с номер 28. Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) ще се яви под номер 19, а „Демократична България“ (ДБ) – с номер 25. ДПС участва под номер 1, „Български възход“ – с номер 15, а партия „Възраждане“ – с номер 14.
Съгласно промени в Изборния кодекс от 29 април 2021 г., на изборите на 11 юли 2021 г. в секции с над 300 избиратели задължително се гласува с машини, а в секции с под 300 избиратели се гласува с хартиена бюлетина.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук