Избираме нов парламент, за какво гласуват политиците

0
63

България гласува на парламентарни избори. Днес избираме 45-ото Народно събрание. А вотът е по-особен, защото се провежда в условията на пандемия.

Минути след 8.00 ч. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува с хартиена бюлетина в училище в кв. „Банкя“. Той отново подчерта, че изборите е можело да бъдат седмица по-късно.

„Това което искаше народа, го направихме. Можеше изборите да са седмица по-късно. Виждате данните на заразените – 25, 20, 18% положителни проби. Слизаме от третата вълна. Благодаря на всички, които се занимаваха с изборите! Огромна работа свършиха. Това са най-скъпите избори“, заяви министър-председателят, след като упражни правото си на глас.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова хората да не се страхуват и да гласуват „за настоящето, бъдещето на децата си и на България“.

„Гласувах за промяна и стабилност, моментър е решаващ за страната ни, излезте и гласувайте“, каза тя след като упражни правото си на глас.

Нинова чака на опашка пред секцията и заяви, че е изненадана, че толкова рано има толкова висока избирателна активност. Според нея това е похвално.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също гласува с хартиена бюлетина.

„Гласувах за рестарт на държавата, за възстановяване на нормалността в политиката, за възстановяване на демокрацията в България. Гласувах за ускорено икономическо развитие на България“, каза в Кърджали, минути след като упражни правото си на глас той.

Попитан защо е избрал хартиената бюлетина, след като на изборите през 2019 г. гласува с с машина, Карадайъ обясни, че се надява машинното гласуване да няма проблемите, които е имало тогава.

„Убеден съм, че сте чели докласите на ЦИК за машинното гласуване от 2019 г. Мисля, че този отговор към настоящия момент е достатъчен“, бе категоричен той.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов гласува с хартиена бюлетина в столичното 93 СУ „Александър Теодоров – Балан“.

По думите му причината – нередности с някои от машините, в момента се установявали какви.

„Трябва да гласуваме за промяна, в България наистина да има демокрация, за свобода, законност и модернизация“, заяви пред журналисти Христо Иванов.

Той очаква изборите да са честни, за което ще следят доброволци на коалицията.

След вота съпредседателят на „Демократична България“ се надява да бъде сформирано Народно събрание, което да има легитимност, за да започне разговор за промяна в България.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова за почтени, а не корумпирани избори и изрази надежда да има повече народните представители, които да поставят на първо място интересите на държавата. Той също гласува с хартиена бюлетина, тъй като по думите му тя „дава по-голяма сигурност и прави невъзможна манипулацията и фалшификацията“.

„Гласувах в българския парламент да има повече честни, смели и отговори хора, които да са почтенни и некорумпирани. Дай Боже, това да даде нов тласък на държавата“, каза Симеонов.

Председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов обяви, че гласува за нормална държава с правила, която да подкрепя малкия бизнес и обикновените хора. Заради проблемите с машините във Велико Търново той гласува с хартиена бюлетина и призова избирателите в областта да последват примера му.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов упражни правото си на глас в Плевен.

„Гласувам за продължаващо увеличение на доходите, сигурност, за традиционното българско семейство“, заяви той. По думите му следващият парламент определено ще бъде „шарен“, но има шанс да излъчи правителство, ако партиите поставят интерсите на държавата и на българите над собствените си боричкания за власт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук