Избират на живо във Фейсбук новия старозагорски митрополит

0
1363

В епархийския салон на Старозагорската митрополия днес ще се проведе избора за нов Старозагорски митрополит, съобщи временно изпълняващият длъжността Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, съобщава topnovini.bg.

Листата с осемте имена на кандидатите вече е разпратена. Членовете на Епархийския съвет са получили и писма да се явят на 4 декември в Стара Загора и след литургия в катедралния храм „Свети Димитър” да започне избора на двама от предложените за нов митрополит . В салона ще има тъмна стаичка и урна за гласовете. Членовете на Съвета ще избират измежду кандидатурите на епископите : Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Белоградчишки Поликарп и Агатополски Йеротей.

За да има прозрачност в избора, той ще се предава на живо във Фейсбук. Двамата избрани трябва да получат по 50+1 от гласовете на 36-те членове на Епархийския съвет, от които половината са свещеници, а останалите светски лица. Ако не се постигне такъв резултат, се класират първите двама с най-много гласове.

Имената на двамата избрани ще бъдат изпратени в Светия синод, а на 11 декември в Синодалната палата ще бъде проведен Каноничен избор. Тогава ще бъде определен новия Старозагорски митрополит.

В специално възвание митрополит Антоний призовава участниците в Епархийския съвет да се отнесат отговорно към избора, защото това е отговорност пред Бога и цялата християнска общност.

Изборът се налага след като в края на септември т.г. Синодът освободи от поста Старозагорския митрополит Галактион заради тежко здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук