Избори в Унгария. Ще спечели ли Орбан за четвърти път мандата?

0
103

Снимка: БГНЕС

Провежда се и референдум за ЛГБТ общността

Сложен изборен ден в Унгария, където се провеждат парламентарни избори. Около 8,2 милиона пълнолетни граждани гласуват в повече от 10 000 избирателни секции, предава БГНЕС.

Според пропорционалната система гражданите ще гласуват за шест партийни листи, които се борят за 93 места в унгарския парламент, а в избирателните райони избирателите ще избират директно още 106 представители в най-висшия законодателен орган на Унгария.

Основната предизборна надпревара е между управляващата партия Фидес, партията на Виктор Орбан, която иска да спечели четвърти пореден мандат, и обединената опозиция, представлявана от Петер Марки-Зай. Проучванията дават само няколко процента предимството на управляващата коалиция.

Войната в Украйна бе основната тема на кампанията в предишния период.

Петер Марки-Зай, кандидатът на „Обединената опозиция“ за министър-председател на Унгария, смята, че Украйна трябва да бъде подкрепена в борбата за независимост и свобода.

Виктор Орбан казва, че основният въпрос пред избирателите е – война или мир.

Право на глас има и диаспората, а около 456 000 унгарци, които не живеят в родината си, са регистрирани да гласуват.

Повече от 68 000 граждани на Сърбия, които имат двойно гражданство, имаха възможност да гласуват по пощата, пише РТС.

Едновременно с изборите се провежда и референдум, на който гражданите на Унгария трябва да се обявят дали подкрепят разкриването на сексуалната ориентация на непълнолетни в училищата без съгласието на родителите и медийното популяризиране на чувствителни по отношение на пола теми за деца.

Петя Славова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук